Учора зранку знову відновилися перемовини про формування коаліції у форматі трійки — «Нашої України», БЮТ і СПУ. Як повідомила «Голосу України» керівник інформаційного департаменту «Нашої України» Тетяна Мокріді, зустріч відбулася з ініціативи одного з чільників «НУ» Романа Безсмертного і тривала майже півтори години. У ній брали участь: від «Нашої України» — Роман Безсмертний і Юрій Єхануров, від СПУ — Олександр Мороз, Йосип Вінський та Іван Бокий, від БЮТ — Юлія Тимошенко. Проте жодних домовленостей досягнуто не було — перемовники розійшлися до суботи. На запитання, чи заплановано переговори «НУ» з Партією регіонів, речниця «нашоукраїнців» відповіла: ведуться консультації, а не переговори, з усіма політичними силами, представленими в парламенті.

Лідер «Нашої України» Юрій Єхануров відмовився коментувати хід переговорного процесу, порадивши журналістам брати коментарі в інших сторін перемовин. «Це ж політика. Домовилися домовлятися», — сказав він. Лідер СПУ Олександр Мороз висловив таку думку: «В принципі ми просунулися частково, але говорити, що все вирішено, не можна». Він також додав, що «НУ» нині проводить консультації і з іншими політичними силами. «Може, вони знайдуть більш компромісний для них варіант», — вважає лідер соціалістів. За його словами, про якесь конкретне рішення про коаліцію можна буде говорити не раніш як за два дні. Лідер СПУ підтвердив готовність СПУ відмовитися від претензій на посаду Голови Верховної Ради в обмін на пропорційний розподіл посад.

А прес-служба СПУ розповсюдила заяву, в якій фракція СПУ звертається до фракцій парламенту, здатних створити коаліцію, завершити пошуки вигідних для себе структурних і кадрових рішень, негайно підписати коаліційну угоду, сформувати керівні органи парламенту, створити уряд і приступити до розв’язання найголовніших економічних та соціальних питань, виведення країни із затяжної кризи. «Якщо це стосується, скажімо, Партії регіонів і «Нашої України», то пора припинити лицемірство і завершити те, з приводу чого давно ведеться підготовка», — йдеться у заяві фракції СПУ.

У свою чергу, за повідомленням інформагентств, лідерка БЮТ Юлія Тимошенко після зустрічі у форматі «помаранчевої трійки» заявила, що її блок отримав пропозицію від «Нашої України» створити коаліцію між трьома «помаранчевими» силами та Партією регіонів. Однак БЮТ категорично з цим не згоден. «Ні за яких умов не будемо брати участь у такій коаліції. Ніякі конфігурації нас у цю пастку не заманять», — наголосила Юлія Володимирівна. За її словами, під час учорашніх перемовин вона не почула конкретних пропозиції про створення «помаранчевої» коаліції. А лише єдине — «створити збірну солянку для участі трьох «помаранчевих» сил та Партії регіонів».

Проте цю інформацію одразу спростувала речниця «Нашої України» Тетяна Мокріді, зауваживши, що Ю. Тимошенко «перекрутила» слова Р. Безсмертного. За словами Т. Мокріді, Р. Безсмертний лише інформував трійку про консультації з «регіоналами», що «не можна розцінювати як пропозицію увійти до широкої коаліції». І сказав про те, що переговори в рамках «трійки» та консультації в рамках «двійки» свідчать про збіг програм усіх чотирьох політичних сил — розходження знайдено лише в трьох пунктах: про надання російській мові статусу державної, вступу України до НАТО і ЄЕП.

А лідер Партії регіонів Віктор Янукович, за повідомленням прес-служби партії, коментуючи умови, які начебто висунула «Наша Україна», — відмова від позицій щодо НАТО, російської мови та федералізму, —наголосив: дуже важливо починати не з ультиматумів, не з умов, а з пошуків консенсусу і порозуміння. «Саме таку тональність у веденні попередніх консультацій повинні обирати сторони, які справді хочуть домовитися про головне, а саме — про засади і принципи, опираючись на які ми можемо досягти об’єднання України, економічного відродження та істотного поліпшення життя людей, — сказав В. Янукович. — В ім’я цієї мети ми мусимо знайти компроміси в усіх інших питаннях, які до сьогодні роз’єднували нас. Я усвідомлюю процес так і тому не зважаю на заяви окремих гарячих голів, які є по обидва боки. Державний інтерес України — понад усе. Це єдина платформа і єдина умова, яку можемо виставляти на шляху створення широкої коаліції».

...Тим часом у парламентських кулуарах говорять про те, що до міжфракційної більшості, зініційованої Партією регіонів, уже виявили бажання увійти досить багато народних депутатів, у тому числі і з фракцій СПУ та БЮТ. А часу на роздуми залишається дедалі менше...