Нещодавно в Кам’янці-Подільському як офіційний представник Спілки композиторів України побувала її секретар, композитор Леся Дичко. «Ваш приїзд — це якийсь поворот у державній музичній політиці?» — запитали ми.

— Cправді, з мером Олександром Мазурчаком ми обговорили подальшу співпрацю, оскільки Кам’янець дуже підходить для проведення загальнодержавних та міжнародних музичних та співочих фестивалів і конкурсів. Я робила б такі свята не тільки музичними, а додала б туди художників, можливо, поетів, драматичне мистецтво. Це могли б бути і хорові фестивалі. Обов’язково й дитячі, оскільки у вас тут чудова дитяча хорова школа, недавно її хор під орудою Івана Нетечі давав відкритий урок музичній еліті столиці. Упоралися відмінно! А таких шкіл лише п’ять в Україні...

Тому я й тут, щоб привернути увагу до ваших вогнищ музичної культури, зробити їх зачинателями престижних конкурсів. Ось на фестивалі камерних молодіжних хорів у Ялті два роки тому мене вразив ваш університетський студентський колектив «Ясинець», яким керує талановита Марія Кузів. Багатообіцяючий колектив, його із захопленням слухали за кордоном. Ми дуже вдячні ректору Олександру Завальнюку за підтримку цього колективу. Зараз хочемо, щоб «Ясинець» поїхав до Одеси на конкурс «Південна Пальміра», а далі — на знамениту «Хайнувку» до Польщі. Упевнена, він там себе покаже добре. Хорова музика України входить у першу трійку світової. Якщо ви обрали стратегією туризм, то передусім у вашому місті для розвитку туризму треба розвивати хорове мистецтво! Це видовищно, це приваблює публіку. Хор має бути в кожній загальноосвітній школі, я сподіваюся, кам’янчани тут будуть піонерами. Має бути нова державна політика, коли наші храми привертатимуть людей концертами духовної та хорової музики. Бо хорова музика єдина, яка може змагатися з поп-музикою за масового слухача. Ми поставили собі за мету підтримати талановиті, хоч і любительські хори, залучити їх до участі в усіх можливих конкурсах.

У Кам’янці переплелися сім культур. Треба, щоб вони повернулися сюди в найкращих проявах народного та класичного мистецтва. За участю митців Польщі, Литви, Росії, Ізраїлю... Хоча б раз на два-три роки — фестиваль-конкурс, постійний, прив’язаний саме до Кам’янця. Тут жили різні народи, тож ідея міжнаціональних фестивалів класичної чи хорової музики цілком реальна. Та й органні концерти раз на тиждень дуже органічно вплелися б у вінець привабливості старого Кам’янця.

Кам’янець — чудове місто для туризму, і треба, щоб мистецтво вашого міста теж приваблювало. Туриста, особливо закордонного, низькопробними речами не візьмеш. Тому треба плекати кадри.

Державний університет мусив би мати факультет мистецтв, чи навіть інститут. У ньому обов’язково має бути кафедра хореографії. Я вивчила стан підготовки педагогів музики в держуніверситеті, тут робляться героїчні зусилля, але дуже бідна музична бібліотека. Спілка береться її поповнити, я привезла з собою чимало потрібного, відеофільми про мою творчість, записи моїх творів. Мої колеги теж передали для університету свої твори.