Футбол. Удруге на «Олімпіаштадіоні» в Берліні був аншлаг. Першого разу це сталося, коли грали бразильці та хорвати (73 000). І от лише на тисячу глядачів менше зібралося на поєдинку шведів та парагвайців.

Позавчора столицю Німеччини з ранку «окупували» шведи. Їхні загони спостерігалися всюди. А те, що відбувалося за кілька годин до матчу і безпосередньо на ньому, не важко уявити. Карликові острівці парагвайських уболівальників на трибунах тонули в синьо-жовтому шведському морі. А коли з півсотні тисяч голосів виконували гімн, то, знаєте, мурашки по шкірі пробігли.

Протистояння було важке і бойове. Все нібито йшло до нічиєї. Хоча нагод забити більше було у шведів. Лише один Маркус Альбек міг відзначитися двічі. Спочатку він перекинув м’яча через воротаря суперників. Проте його встиг вибити Деніс Каніса.

У другому епізоді Альбек не зміг проштовхнути м’яча у ворота з відстані метр-півтора. А от забили шведи дуже красиво. Результативна комбінація увінчала справжній штурм парагвайських воріт. Була горішня передача, і улюбленець шведських уболівальників, півоборонець лондонського «Арсеналу» Фредді Люнгберг ефектно і влучно пробив головою. Як кажуть у таких випадках, важка, але цілком заслужена перемога.

Помучилися добряче зі своїм суперником також англійці. Це був досить нудний матч. Хоча моменти створювали обидві команди. У тринідадців помітним був Стерн Джон з англійського «Ковентрі» (до речі, багато гравців цієї збірної виступають за різні англійські та шотландські клуби). Одного разу він бив по порожніх воротах. І Англію врятував майбутній партнер Андрія Шевченка Джон Террі з «Челсі».

Британці ще до перерви зобов’язані були забити. Особливо близьким до мети був Пітер Крауч, якому чудову передачу зробив Девід Бекгем. Та ліверпулець надумав пробити з льоту і в підсумку бабахнув «по горобцях». Уже під кінець зустрічі ситуація повторилася. Була передача Бекгема. Крауч виправився і влучив.

Отже, збірна Англії фактично вже забезпечила собі місце в 1/8 фіналу. Адже нижче другого місця у своїй групі вона не опуститься. У групі А далі підуть Еквадор та Німеччина.

Безперечно, все це дуже цікаво. Але у всіх нас, зрозуміло, значно більший інтерес до збірної України. Що сталося після того, як вона залишила сумний для нас Лейпциг і дісталася своєї резиденції в Німеччині — готелю «Семінаріс» у Потсдамі? Один з моїх колег зустрів у Берліні наступного після злощасної гри дня Андрія Русола та Максима Калиниченка. Хлопці були якісь насторожені й навіть перелякані. Привіталися, але розмови не вийшло.

А от мені пощастило трохи більше. За попередньою домовленістю ще в Києві до мене зателефонував Андрій Баль. І розповів таке:

— Ретельно проаналізували помилки, яких припустилися в матчі з іспанцями. Окремим футболістам дали день відпочинку. Решта тренувалася. Тепер усі разом цілеспрямовано готуємося до зустрічі із Саудівською Аравією. Про цю команду маємо конкретну інформацію. Матч саудівців з тунісцями на стадіоні в Мюнхені спостерігав Володимир Веремєєв. Звичайно, час від часу на думку спадає лейпцизький жах. Але вживаємо всіх заходів, щоб вивести колектив із психологічної ями...

Власне, шансів вийти з групи наша команда не втратила. Але треба насамперед забути про матч з іспанцями. Згадати, як можна злагоджено і переможно діяти проти будь-якого суперника. Що й підтвердила збірна України під час відбірного циклу, заслуживши собі авторитет і шану. Сподіватимемося, що такою ми її побачимо і в понеділок у Гамбурзі.

Віктор БРАНИЦЬКИЙ (з Берліна).