Ранкове засідання 15 червня

З обговорення кількості комітетів і їх відання розпочалося ранкове засідання Верховної Ради. На розгляд парламентаріїв було запропоновано три проекти постанов — дві від «Нашої України» і один від БЮТ.

Щоправда, критику викликала неузгодженість позицій «Нашої України» і, врешті, представник фракції Микола Поживанов відкликав свій проект постанови. Найбільше цьому документу дісталося за ліквідацію Комітету з питань пенсіонерів, ветеранів та інвалідів. Цього, на думку більшості парламентаріїв, робити ніяк не можна. По-перше, комітет за практикою роботи парламенту попереднього скликання був другим за кількістю звернень громадян і сьомим за законодавчою ініціативою. А по-друге, як зазначив народний депутат В. Сушкевич (фракція БЮТ), 14 мільйонів виборців, проблемами яких опікується комітет, цього ніколи не вибачать парламентаріям.

Інший проект «Нашої України», запропонований Юрієм Ключковським і Романом Зваричем, передбачав створення 25 комітетів і однієї спеціальної контрольної комісії з питань приватизації. Водночас пропонувалося створення двох нових комітетів і об’єднання комітетів соціальної політики і праці та пенсіонерів, ветеранів та інвалідів в один.

Збільшувати кількість комітетів недоцільно, наголошували депутати, бо це додаткові приміщення та зайва витрата бюджетних коштів. Тож підтримати обіцяли «бютівський» проект постанови, у якому збережена попередня кількість комітетів.

Утім, невизначеність із коаліцією далася взнаки під час голосування. За основу «бютівський» документ підтримав лише 181 депутат. Фракція Партії регіонів не дала жодного голосу, БЮТ — 123, «Наша Україна» — 5, СПУ — 33, КПУ — 20 голосів.

А загалом протягом обговорення постійно лунала теза: спочатку треба створити коаліцію, а вже потім визначатися щодо комітетів. Адже парламент можуть взагалі розпустити. Після невдалого голосування головуючий Олександр Турчинов (фракція БЮТ) оголосив 30-хвилинну перерву для узгодження подальших дій. Після її завершення він надав слово представнику «Нашої України» Роману Зваричу. Депутат повідомив, що робота сесії без коаліції є безперспективною. «Конституція передбачає 30-денний термін для створення парламентської більшості, але жодним чином не зазначає, що має робити у цей час парламент», — зауважив він. Для того, щоб вийти із ситуації, що склалася, Роман Зварич запропонував оголосити перерву у роботі сесії до 20 червня.

«Нашоукраїнець» також повідомив, що для пошуку консенсусу вони закликають усі політичні сили до проведення спільних консультацій. Крім того, він додав, що попередні консультації вже проведено з Партією регіонів, але «Наша Україна» залишається відкритою для всіх політичних сил, у тому числі для СПУ та БЮТ.

Про те, що певні домовленості між «Нашою Україною» і Партією регіонів досягнуті, засвідчили результати голосування за пропозицію Романа Зварича. Партія регіонів — 174 голоси «за», БЮТ — 0, «Наша Україна» — 78, СПУ — 1, КПУ — 0. Усього за перерву до вівторка проголосувало 253 депутати.

Як зазначив лідер Партії регіонів Віктор Янукович, ймовірно, буде створено коаліцію. Переговори, за його словами, йдуть плідно і не лише з «Нашою Україною», а з усіма фракціями та окремими депутатами. «На сьогодні ми маємо підписи більшості, — повідомив Віктор Янукович. — Але все ж таки ми хочемо створити коаліцію і працюємо над тим, щоб вона була стабільною. Нас не влаштовує просто депутатська більшість», — додав він.

А на думку Юлії Тимошенко, «Наша Україна» займається власним політичним самовбивством і хоче з собою взяти майбутнє України». Вона пообіцяла, що очолювана нею політична сила цього не дозволить. «Ми сьогодні відпрацьовуємо ретельну стратегію як поводитися, якщо «Наша Україна» зрадить Україну і створить коаліцію з Партією регіонів», — заявила вона. А запрошення до переговорів СПУ і БЮТ Юлія Тимошенко назвала безпорадністю. Водночас вона зазначила: «Заради майбутнього країни ми не вийдемо з переговорного процесу». Це, за її словами, станеться лише у разі створення коаліції між Партією регіонів і «Нашою Україною». Таку само позицію, за словами лідерки БЮТ, займають і соціалісти.

А на початку ранкового засідання народні обранці привітали із днем народження свого колегу Дмитра Святаша.