У Криму нехтують законодавство із захисту прав сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Прокуратура направила чергове подання до уряду автономії.

У ньому зазначено, що порушення мають системний характер, повторюються з року в рік, неналежно виконуються вимоги контролюючих органів. Досі на півострові навіть не створили єдиного банку даних сиріт і позбавлених батьківського піклування дітей, не провели інвентаризацію закріпленого за ними житла.

За штатної кількості працівників служб у справах неповнолітніх у понад 200 осіб, дотриманням прав дітей і підлітків опікується лише 71 працівник, і, як укотре виявлено, надто байдуже.

Зростає кількість фактів порушення органами опіки та піклування майнових і житлових прав неповнолітніх; випадків, коли малюки після смерті батьків або позбавлення їх батьківських прав опиняються сам на сам із проблемами; коли опікунів малюкам призначають через кілька років після смерті батьків, як в Сакському, наприклад, районі.

Надто часто, доручивши дитину опікунові, відповідні органи «забувають» про власне майно дітей, чи закріплюють за ними... майно опікунів. Скажімо, у Нижньогірському районі збереження житла за неповнолітніми доручили їхнім рідним, позбавленим батьківських прав. Нерідко посадовці самоусуваються від перевірок виконання батьками обов’язків.

Приміром, у Феодосії десятимісячний малюк мешкає у будинку батьків-алкоголіків, де відсутні елементарні умови проживання, а дах ось-ось обвалиться. Чиновники ж обмежилися тим, що поставили цю сім’ю на облік як неблагополучну.

Вражає й кількість порушень прав дітей-вихованців інтернатів: із 1097 дітей, позбавлених батьківського піклування, 867 не одержують аліментів роками. А тим часом міністерства і відомства автономії не вирішують питання перегляду розміру аліментів та виплату допомоги дітям згідно із змінами до законодавства.

Лише факт. Кількість дітей в автономії останніми роками зменшилася на 52 тисячі, кількість сиріт і позбавлених батьківського піклування дітей збільшилася майже вдвічі!

Крим.