«Розбір польотів» у новообраних районних та міських радах розпочався з перших сесійних засідань. Переможці виборчих перегонів — «бютівці» — заходилися розширювати владний плацдарм уздовж і вшир. Причому так енергійно, що ледь не зіткнулися лобами зі своїми помаранчевими соратниками.

Хто переміг — той замовляє «музику»

Найближчі друзі-суперники Блоку Юлії Тимошенко — «нашоукраїнці» безнадійно відстали на виборчих перегонах від фаворитів. Як результат, «бютівці» зайняли 33 місця у Черкаській обласній раді, а представники НСНУ — 13. Стільки само мандатів здобули й соціалісти.

Так само, з тріумфом та 25-ма мандатами, всілися лицарі «української Жанни д’Арк» у крісла депутатів черкаської міськради. Натомість партійці з «Нашої України» та СПУ вдовольнилися, відповідно, 8-ма і

4-ма «корочками» депутатів. Майже така ж кількість місць дісталася «Регіонам», Народному блоку Литвина та комуністам. До міського «магістрату» пробилися три соратники Інни Богословської з партії «Віче».

На організаційних сесіях органів місцевого самоврядування «тимошенківці» недвозначно дали зрозуміти: хто переміг — той і замовляє «музику». Даремно «нашоукраїнці» — керівники області сподівалися переконати лідерів перегонів поділитися владою «по-братерському». Тобто, залишити досвідченого голову облради, члена НСНУ Віктора Павліченка на наступну каденцію, а заступником обрати молодого «бютівця». Черкаські провідники Блоку Юлії Тимошенко, наслідуючи незламний характер свого партлідера, і не думали поступатися. Навіть партнерам по коаліції.

Головою облради на першому організаційному засіданні депутати обрали члена ВО «Батьківщина», голову Чорнобаївської райдержадміністрації 43-річного Володимира Греся. Першим заступником став екс-голова, «нашоукраїнець» Віктор Павліченко і просто заступником — соціаліст, голова Жашківської райдержадміністрації Михайло Марценюк. З одинадцяти постійних депутатських комісій обласного органу самоврядування сім очолили «бютівці». «Крихти» — по дві комісії — доручили НСНУ та СПУ. «Регіоналам», «народникам» Литвина та комуністам, котрі мають у своїх списках колишніх народних депутатів України, впливових керівників, не дісталося нічого.

Атаки на своїх

За «накатаним» сценарієм розгорталися події у Черкаській міській раді. Там за відсутності міського голови (тутешні вибори мера 26 березня суд визнав такими, що не відбулися) депутати без тяганини обрали секретарем міськради «бютівця» Анатолія Каленчука. Дві районні ради міста Черкас також очолили представники блоку «залізної леді».

Аналогічна картина склалася і в більшості органів місцевого самоврядування. У тринадцяти з двадцяти існуючих в області райрад владу взяли на себе соратники Юлії Тимошенко. По дві ради очолили соціалісти і «литвинівці», по одній «костенківці» і представники «Пори-ПРП». Шоковані «нашоукраїнці», котрих не обрали керувати жодним районним «парламентом», як футболісти, що програють з розгромним рахунком і «всуху», гарячково почали шукати вихід з неприємної ситуації. І таки знайшли. Новообраний голова Корсунь-Шевченківської райради Володимир Рябошапка, висуванець Партії регіонів, благородно погодився перейти до лав НСНУ. Втім, на це були й об’єктивні причини: більшість депутатських голосів таки належала помаранчево-демократичній коаліції.

У Смілянській райраді вже на другому сесійному зібранні представники «леді Ю» та соціалісти спробували внести до порядку денного питання про недовіру голові райдержадміністрації. До того ж голосування відбувалося за присутності шести депутатів-«бютівців» обласної ради, котрі спеціально прибули на сесію. Обурена підступами учорашніх соратників керівник району Мар’яна Герасименко звернулася з відкритим листом до Юлії Тимошенко та Олександра Мороза.

Черкаська область.