Із досьє «Голосу України»

Демченко Тетяна Василівна народилася 21 грудня 1958 року в с. Куйбишівка Єланецького району. У 1981 році закінчила Херсонський сільськогосподарський інститут, за фахом — учений агроном. Працювала агрономом колгоспів імені ХХІІ з’їзду КПРС та «40 років Жовтня», а з 1984 по 1988 р. — першим секретарем Єланецького райкому ЛКСМУ. В липні 1988 року стала заступником голови правління КСП «Авангард». У березні 1999 року призначена головою Єланецької райдержадміністрації. Депутат обласної ради четвертого скликання. Член Партії регіонів. З 5 травня 2006 р. — голова Миколаївської обласної ради п’ятого скликання. Заміжня. Виховує двох дітей.

Розмова з головою Миколаївської обласної ради Тетяною Демченко відбулася одразу після другої сесії новообраної ради. Сформовано фракції і комісії, затверджено регламент, обрано президію і заступників голови облради. На цій сесії прийнято рішення, що мали широкий резонанс не тільки в області, а й в Україні.

— Так, справді, — каже Тетяна Василівна, — ці рішення — неоднозначні. Ми ухвалили: надати російській мові статус регіональної. Попри негативну реакцію окремих політичних сил, суспільних рухів, керівництва країни, органів прокуратури, більшість депутатів зробили свій вибір. Такі особливості регіону. Велика частина населення області, понад 60 відсотків, вважають себе російськомовними громадянами України. Серйозні труднощі виникають в освіті. Наші діти навчаються українською мовою, спілкуються російською, і в результаті — не знають ні ту ні ту, ні інших мов. Це питання на сесію було винесено не спонтанно. До його розгляду готувалися. Ще на першій сесії створили спеціальну комісію, до складу якої ввійшли представники всіх восьми фракцій ради. Були вивчені чинні законодавчі акти, на які ми спиралися під час ухвалення рішення. Це і ратифікована Хартія, і закони колишньої УРСР, що продовжують діяти. Депутати прийняли звернення до Верховної Ради з цього питання. З другого боку, ми розуміємо, що законодавча база — недосконала, і можливий протест прокурора на наше рішення. Але принципово важливо, щоб держава чула своїх громадян. На сесію виносилися й інші пропозиції. Від фракцій БЮТ, соціалістів і «Нашої України». Депутати від цих політичних сил виступали проти того, щоб російська мова мала статус регіональної. Але дивно, що самі народні обранці формулювали свої висловлювання винятково російською.

— Цікаво почути вашу думку з приводу ще одного рішення, що його сьогодні активно коментують. Депутати ухвалили заслухати на наступній сесії звіт голови облдержадміністрації. Передбачається висловити недовіру?

— Хочу одразу розвіяти можливі кривотлумачення. Дві депутатські фракції — Партія регіонів і Блок Наталі Вітренко — порушили питання про соціально-економічну ситуацію в області, виконання бюджету і делеговані облдержадміністрації повноваження. І це цілком нормально. Адже депутатський корпус оновлено на 90 відсотків. Люди просто не в курсі всього, що відбувається в області. А з огляду на наближення жнив, підготовку до зими, підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги, депутати цікавляться, яких заходів вживає виконавча влада. Звідси — рішення заслухати виконавчу владу і стимулювати до активних дій. Ми чудово розуміємо і бачимо, що населення області не задовольняє нинішній стан справ. Про це свідчать результати виборів. Провладна партія набрала до обласної ради лише 3 відсотки голосів виборців. Ми просто хочемо вивчити ситуацію і прийняти правильне рішення, як виправити справи і як змусити владу активніше працювати на благо людей. І не потрібно вбачати в цьому прагнення усунути голову облдержадміністрації з обійманої посади.

— Ви з нинішнім главою облдержадміністрації, як то кажуть, із різних політичних таборів. Вас висунула і підтримала Партія регіонів, Олександр Садиков — представник «помаранчевої команди». Чи не вплине це на продуктивну роботу виконавчої і представницької влади?

— Незважаючи на загальноприйняту думку про обов’язкову в такому випадку конфронтацію, я категорично проти цього варіанта. З головою облдержадміністрації ми визначилися, що працювати будемо спільно. Завдання в нас одні. Не вважаю за потрібне вести закулісні ігри і створювати напруга між облдержадміністрацією й обласною радою. Єдине висловила побажання: щоб на заходи, які проводить виконавча влада, запрошували і представників органів місцевого самоврядування. Наприклад, за час керівництва областю А. Садиковим ні керівники районних рад, ні депутати жодного разу не брали участі в колегіях. На нараду з головними редакторами районних газет, знов-таки, не запросили голів районних рад. Хоча райради є засновниками газет. Думаю, треба повертати забуту практику. Від консолідації, спільних дій виконавчої і представницької влади, зрештою, залежить добробут громадян. В нас і так дуже багато проблем, щоб ми воювали ще й у політичному плані.

— До речі, про проблеми. Вам, як колишньому керівникові сільського району, главі приватного сільгосппідприємства, складності розвитку АПК відомі не з чуток. З перших ваших дій зрозуміло, що пріоритет за цією сферою. Які, крім цих питань, треба буде розв’язати невідкладно?

— На порядку денному — Чорноморський суднобудівний завод. Буквально в перший день роботи я підписала розпорядження про створення робочої групи з вивчення ситуації на ЧСЗ. З причалу СП «Нібулон» спостерігала за тим, що відбувається на заводі. Думала, може, хоч щось заворушиться, людина з’явиться або кран запрацює. Тиша, ніде нічого не працює. У планах роботи створеної комісії — підготовка питання на сесію. Важливо прийняти потрібне, розумне рішення, що дало б ефект. Але особисто я вважаю, що ситуацію, яка склалася на заводі, можна вирішити тільки на рівні Президента. Може, за тією схемою, за якою було проведено реприватизацію «Криворіжсталі». Бо, якщо йти шляхом нескінченних судових розглядів, апеляцій, касацій, — від заводу взагалі нічого не залишиться. Багато упущень було в нашої облдержадміністрації.

— Із 120 депутатів обласної ради 82 — жителі Миколаєва. А представництво від районів — одна—дві особи. Врадієвський, Казанківський, Снігурівський, Арбузинський райони взагалі не мають своїх депутатів. Чи не станеться так, що інтереси цих районів не будуть враховані?

— Ми внесли пропозиції, особливо великим фракціям, закріпити депутатів обласної ради за всіма районами. Може, хтось з депутатів звідти родом, може, в когось родичі чи інтереси бізнесу. Різні можуть бути підходи. Але мета — охопити діяльністю депутатів облради всі райони. Це, по-перше. По-друге, ми пропонуватимемо, щоб кожен депутат обласної ради мав свою конкретну депутатську справу. Мандат депутата обласної ради не може бути почесним. Він має бути діловим, робочим, і людина мусить чітко знати, що в неї є конкретна депутатська справа.