Лист до Президента України та уряду з вимогою протистояти необгрунтованому зростанню цін і тарифів у комунальній сфері направили учасники засідання секції великих міст Асоціації міст України та громад, що відбулося в Дніпропетровську.

В обговоренні тарифної політики органів місцевого самоврядування в житлово-комунальній сфері взяли участь 35 із 50 міських голів мегаполісів, населення яких перевищує 100 тисяч мешканців. Учасники міжрегіональної наради наголошували на тому, що сьогодні в більшості міст ще не укладено нові угоди на забезпечення підприємств енергоносіями. Отож діють старі угоди, а газ уже надходить за новими цінами. За словами міського голови Запоріжжя Євгена Карташова, перед тим, як піднімати тарифи, слід передусім забезпечити прозорість формування цін на енергоносії, відійти від «ручного керування», а брати за основу тільки розрахунки фахівців. Міський голова Донецька Олександр Лук’янченко висловив подив: чому планують піднімати ціни на електрику саме тепер, коли, скажімо, атомна енергетика працює в нормальному режимі, а теплова енергетика завантажена роботою лише на 28—35 відсотків? До того ж, за його словами, з невідомих причин енергетики не забирають нині вугілля у необхідних обсягах із підприємств вітчизняної гірничо-видобувної галузі. Міський голова Харкова Михайло Добкін висловив стурбованість тим, що центральна влада прагне повністю перекласти розв’язання найскладніших загальнодержавних проблем на плечі органів місцевого самоврядування. А львівський міський голова Андрій Садовий додав: центральна влада робить багато такого, щоб опозиція на місцях мала реальні козирі проти роботи нинішніх органів самоврядування в житлово-комунальній сфері.

Щоб посилити вплив органів місцевого самоврядування на дії центральної влади в житлово-комунальній сфері, учасники наради вирішили найближчим часом створити координаційну раду з енергетичних питань при Асоціації міст і громад України. Затверджено також пропозиції асоціації до уряду з виходу із соціально-економічної кризи на місцях та в громадах держави внаслідок стрімкого зростання цін на енергоносії.