Із вагомою перемогою повернулися додому з Києва чернігівські виробники спирту. На галузевому Всеукраїнському конкурсі відзначено золотою медаллю продукцію Холминського спиртозаводу, срібною — Ковальовського, бронзовою — Крисківського, Новоборовицького, Шабалинівського, Чемерського спиртозаводів. Їх зразки етилового спирту ректифікованого сорту «Люкс» оцінені поважною експертною комісією як одні з найкращих в Україні.

Зазначимо, що позитивні зміни щодо якості чернігівських спиртів останнім часом відчули й споживачі. Це насамперед засвідчив дуже промовистий показник — потужне зростання реалізації продукції. За п’ять місяців нинішнього року виробництво спирту на підприємствах державного об’єднання «Чернігівспиртгорілка» становило 153,1 відсотка, порівняно з відповідним періодом минулого року. На такому рівні йде і його продаж. І це попри те, що баланс ринку споживання цієї специфічної продукції в Україні практично не змінився.

Парадоксу, а тим паче якоїсь хитромудрої таємниці в цьому нема. Як вважають у державному об’єднанні «Чернігівспиртгорілка», лікеро-горілчані заводи — головні покупці спирту — переорієнтовують замовлення на чернігівських виробників, бо критерій якості в їхній роботі став визначальним. Досягнути ж вищого рівня її параметрів вдалося не одним лише бажанням.

Робота у цьому плані істотно пожвавилась останнім часом, коли державне об’єднання «Чернігівспиртгорілка» очолив професіонал свої справи з 32-річним стажем роботи у спиртовій галузі Григорій Іванович Жигун. Він працював і рядовим інженером, і керівником спиртозаводу, і на відповідальній посаді в концерні «Укрспирт». Цей солідний досвід нині сприяє визначенню головних пріоритетів спиртової галузі області, компетентній організації виробничого процесу на всіх ділянках. Головну ставку керівник зробив на кардинальну модернізацію наявних потужностей спиртозаводів, зменшення енергоспоживання, зміцнення трудової, виконавчої дисципліни, професійну підготовку-навчання персоналу.

— За досить короткий час зроблено вже чимало, — каже він. — Успіх на Всеукраїнському конкурсі є закономірним результатом наполегливої праці апарату, технологів об’єднання, керівників спиртопідприємств над поліпшенням можливостей устаткування, суворим і ретельним дотриманням технологічного регламенту виробництва продукції. Значну роботу з модернізації обладнання проведено на державних підприємствах «Холминський спиртовий завод», «Ковальовський спиртовий завод». Інвестиції у виробництво у них відповідно становили 3,2 мільйона гривень, 1,7 мільйона гривень. Також наближається до завершення реконструкція брагоректифікаційних відділень Чемерського, Ічнянського, Новоборовицького, Шабалинівського спиртозаводів. Крім цього, на Чемерському та Новоборовицькому спиртозаводах у цьому півріччі будуть впроваджені схеми низькотемпературного розварювання сировини. На інших чотирьох підприємствах згадане стане реальністю восени. Це, по-перше, позитивно вплине на якість спирту, а по-друге, дасть значний ефект в економії теплоенергетичних ресурсів. Плануємо, що витрати на них найближчим часом скоротяться на 30 відсотків. Загалом реконструкції, модернізації виробництва переробних підприємств мають завершитися важливим етапом у їх діяльності — впровадженням системи управління якістю згідно з ДСТУ ІSO9001-2001.

В об’єднанні «Чернігівспиртгорілка» сьогодні панує по-справжньому творча, напружена ділова обстановка, націлена на здобуття ще вищого рівня у виробництві продукції. У змінах на краще велика заслуга, крім Григорія Жигуна, начальника технічного відділу Юрія Савченка, начальника контрольно-виробничої лабораторії Валентини Петровської, директора ДП «Холминський спиртовий завод» Юрія Тимошка, його колег — головного інженера Івана Гузя, начальника виробничої лабораторії Любові Костроми, директора ДП «Ковальовський спиртовий завод» Сергія Мисливого та багатьох інших фахівців.

Стратегічні орієнтири чернігівських виробників спиртів спрямовані на подальшу успішну роботу і на ринковому просторі України, і за її межами. До речі, уже з початку року вони поставили зарубіжним партнерам 67 тисяч декалітрів високоякісного спирту. Діяльність у цьому напрямі активно продовжуватиметься і далі. Фахівці об’єднання нині масово підвищують свою професійну кваліфікацію на галузевих курсах, ознайомлюються з досвідом роботи персоналу на кращих спиртозаводах України. Отже, нові золоті медалі — не за горами.

Чернігів.