Саме так можна коротко охарактеризувати коаліційні перемовини, що тривали впродовж минулих вихідних.

Ще в суботу зранку на короткій півгодинній зустрічі у форматі «трійки» за участю чільників «Нашої України», БЮТу і СПУ все начебто йшло до успішного фіналу: «нашоукраїнці» запропонували винести розбіжності до окремого протоколу, що не завадило б підписанню коаліційної угоди, та узгодити всі розбіжності за якихось два місяці. Заради цього представники «НУ» запропонували створити робочу групу.

Однак уже опівдні переговори щодо коаліції було зупинено. За офіційною версією «Нашої України» —через позицію соціалістів. «Можна констатувати, що сьогоднішній раунд закінчився нічим. Соціалісти категорично наполягають, щоб посаду Голови Верховної Ради обійняв Олександр Мороз. «Наша Україна» виступає за збереження принципів, викладених у коаліційній угоді, — визнання результатів виборів, почерговий послідовний розподіл посад і виключення з переліку посад, які розподіляються, тих, котрі згідно з Конституцією належать до компетенції Президента», — пояснила керівник інформаційного департаменту «Нашої України» Тетяна Мокріді.

А у понеділок, 12 червня, «Наша Україна» розповсюдила заяву, в якій узагалі вважає безперспективним подальший хід перемовин зі створення коаліції у зв’язку з позицією СПУ. «Особисті амбіції лідера соціалістів зруйнували переговори зі створення коаліції», — йдеться у заяві блоку.

Водночас соціалісти спокійно відреагували на заяву «нашоукраїнців» і мають намір продовжувати переговорний процес. Один із керівників СПУ — Йосип Вінський в інтерв’ю агентству «Інтерфакс-Україна» сказав, що соціалісти «просто співчувають» «Нашій Україні», яка, на жаль, не бачить, скільки зробив для «Нашої України» Олександр Мороз.

Ще один потенційний коаліціянт — Блок Юлії Тимошенко — вважає, що перемовини зі створення коаліції треба вести на іншому рівні: лідерів СПУ, БЮТ і Президента України. Заступник голови фракції БЮТ у Верховній Раді Микола Томенко в інтерв’ю журналістам заявив: «Пошук компромісу повинен вестися між трьома лідерами, котрі були на Майдані». М. Томенко припускає: інакше в період «безвладдя» інші парламентські сили — Партія регіонів і Комуністична партія — зможуть «зібрати голоси для проведення разового голосування з обрання керівництва Верховної Ради».

На втручання у процес та допомогу глави держави сподівається і лідер Соцпартії Олександр Мороз. «Коаліцію демократичних сил України буде створено, якщо Президент України Віктор Ющенко втрутиться у процес і закличе до порядку «Нашу Україну», — заявив він. На погляд О. Мороза, «нашоукраїнці» використали питання про посаду глави парламенту як привід, щоб поновити переговори з Партією регіонів. Хоча самі соціалісти, за словами їхнього лідера, виключають можливість перемовин із «регіоналами», навіть якщо їм буде запропоновано посаду Голови Верховної Ради. Згодом прес-служба О. Мороза розповсюдила його заяву, в якій ідеться, що «переговори зі створення коаліції зайшли у глухий кут, і прорив у цьому питанні можливий лише за однієї обставини — коли В. Ющенко офіційно візьме участь у переговорах і як Президент України виступить гарантом політичних домовленостей». А вчора лідер СПУ Олександр Мороз в інтерв’ю Бі-бі-сі назвав іншу причину зриву переговорів зі створення коаліції: на його погляд, «Наша Україна» ніяк не може погодитися з кандидатурою Юлії Тимошенко на посаду Прем’єр-міністра.

Остаточно визначитися з формуванням коаліції «помаранчеві» обіцяли сьогодні, 14 червня, коли має відбутися чергове пленарне засідання Верховної Ради. Втім, недарма у давній народній приказці сказано, скільки чекають обіцяного...

* * *

Коли верстався номер, блок «Наша Україна» оприлюднив заяву зі зверненням до політичних сил, які перемогли на виборах, із закликом сісти за стіл переговорів і взяти на себе відповідальність за роботу законодавчої і виконавчої гілок влади. «Сьогодні ми вимушені констатувати, що переговорний процес зайшов у глухий кут, — йдеться у заяві «НУ». — До цього спричинила ультимативна позиція Соціалістичної партії України та БЮТ, які поставили свої кадрові амбіції вище волевиявлення українського народу. «Наша Україна» не сприймає мови ультиматумів і покладається виключно на результати голосування 26 березня 2006 року».