Минулого тижня пророчі слова в. о. Прем’єр-міністра Юрія Єханурова, мовляв, травневе підвищення цін на газ і електроенергію — це лише розминка, схоже, стають реальністю. 8 червня Національна комісія регулювання електроенергетики (НКРЕ) прийняла рішення підвищити з 1 липня 2006 року відпускні ціни на природний газ для населення на 85 відсотків. Порівняно з тими, які діють з 1 травня. Приміром, абоненти, котрі мають лічильник і нині другий місяць платять по 22 копійки за кубометр газу, платитимуть 41 копійку. Різниця солідна. Водночас ціни на газ для бюджетних організацій зростуть на 80 відсотків, а для теплопостачальних — на 79.

Формально рішення НКРЕ про підвищення тарифів на газ для населення набере чинності після реєстрації відповідної постанови комісії у Мін’юсті. Якщо міністерство протягом місяця не зареєструє постанову, то НКРЕ буде змушене скасувати своє рішення. Але, зрозуміло, що це з області фантастики. Тож, шановне населення, готуйся платити за голубе паливо на економічно обгрунтованому рівні з 1 січня 2007 року. А яка ж вона — економічно обгрунтована ціна? У НАК «Нафтогаз Україна» стверджують: економічно обгрунтована ціна для потреб населення — 43,4 копійки за кубометр газу, для бюджетних організацій — 74, для підприємств комунальної теплоенергетики — 76 копійок. Хто вірить, що на цьому буде поставлено крапку? Втім, можна і не запитувати. Мабуть, чиновники від газу і самі сумніваються...

Бо у газових стосунках з Росією ми знову повертаємося в зиму. Північний сусід уже не тільки вустами керівників «Газпрому», а й вищих державних сановних осіб погрожує переглянути ціну на газ для України. Навіть уже з 1 липня. Якщо вже своєму великому другу і союзнику Білорусі Росія має намір у 2007 році підвищити ціну на газ з 46,68 долара за тисячу кубів до 200 доларів, то для нас й поготів. Віддана ідеї інтеграції Білорусь хоче ціну на газ ту, яка на внутрішньому російському ринку, і поки що брикається. Можливо, щось і виторгує, зіб’є ціну.

Наш аргумент у газовій «війні» — труба. Міністерство економіки заявило про намір переглянути ціни на транспортування і збереження російського газу, якщо Росія змінить ціну на газ. В. о. міністра економіки А. Яценюк заявив також про наміри посилити контроль за якістю російського газу для України. Ціна за газ також має бути пов’язана з якістю.

Минулого тижня енергобезпекою країни активно переймався і Віктор Ющенко. В основному за кордоном. У Гаазі за його участі всесвітньо відома компанія «Шелл» і «Укргазвидобування» підписали угоду про розвиток і видобуток газу і нафти в Україні. «Шелл» надасть новітні технології, бо глибина залягання корисних копалин 6—7 кілометрів, а виконуватимуть роботи співробітники «Нафтогазу України». Наближені до опозиції інтернетівські видання одразу зчинили галас, мовляв, президент продав іноземцям українські надра. За їхньою логікою краще було б голими і босими сидіти на тих запасах корисних копалин, які маємо на великих глибинах і заглядати в рота тим, хто їх видобуває за допомогою тієї самої «Шелл», яка працює в 140 країнах світу і видає на-гора газ і нафту в 45 з них. До речі, переговори із «Шелл» велися вісім років. Перша інвестиція в наші надра — 100 мільйонів доларів.

На форумі «Чорне море — діалог і партнерство» у Бухаресті Віктор Ющенко висловив пропозицію диверсифікувати поставки нафти і газу в Європу через Україну і Грузію в обхід Росії. Йдеться про поставки із Казахстану і Азербайджану, де працюють американські нафтові компанії, які можуть фінансового підтримати проект. На днях міністр промисловості і енергетики Росії В. Христенко заявив, що до 2030 року Росія контролюватиме 65 відсотків європейського імпорту газу. Євросоюзу перспектива однієї «голки» не влаштовує. То ж чим дідько не жартує.

Підвищення платні за газ та електроенергію автоматично веде до подорожчання комунальних платежів. Про це вже заявила Київська міськдержадміністрація. Тарифи на послуги можуть зрости вдвічі—втричі. Приміром, квартплата за 1 квадратний метр житлоплощі може досягти 1,83 гривні, замість нинішніх 0,51 гривні в середньому по столиці. Тож плата за стандартну 1-кімнатну квартиру площею

31 квадратний метр може сягнути 200 гривень, а за 3-кімнатну площею 66 квадратних метрів доведеться викласти понад 500 гривень. Щоправда, якість послуг, схоже, залишиться на такому самому рівні.

Цікаве дослідження оприлюднив минулого тижня Фонд Разумкова. Як ви гадаєте: куди сьогодні наші співвітчизники вкладають гроші? Найпривабливішим напрямом вкладання коштів є нерухомість. За п’ятибальною шкалою цей напрямок збереження заощаджень набрав 4,57 бала. Тверді квадратні метри відчутно відірвалися від вкладань у власний бізнес — 3,98 бала. Третє місце — вкладання у золото та ювелірні вироби — 3,58 бала. Затим йдуть антикваріат — 3,56, автомобілі —3,54. Останнє виправдане, якщо авто купується з комерційною метою. Є у згаданому переліку «панчохи», побутова техніка тощо. Ось так і живемо. Хто у що вірить, туди і вкладає кошти. Якщо має їх не лише на елементарне існування.