Кореспондентський пункт «Голосу України» на ЧС—2006 (Берлін, Крумме штрассе, 50) розпочав свою роботу!

Строкатий і гамірливий футбольний караван під назвою «чемпіонат світу в Німеччині» минулої п’ятниці вирушив у тривалу і захопливу подорож. То вже реальний факт. А ми з вами стисло переповімо про події перших днів. Почнемо з відкриття XVІІІ першості планети.

Урочиста церемонія відбулася в Мюнхені, на стадіоні «Альянц арена», у святковій атмосфері і за умов безпрецедентних заходів безпеки. Дуже симпатична і знаменита пара — легендарний король футболу Пеле і відома німецька модель Клаудіа Шиффер — під овації вболівальників внесли золотий Кубок світу на арену і продемонстрували його трибунам, котрі, до речі, не були заповнені по вінця.

А потім нетривале театралізоване дійство, і на арену винесли таблички з написами років, коли проводилися чемпіонату світу. Їх несли дівчата і хлопці, вдягнені в кольори збірних, котрі вигравали конкретний чемпіонат. Був парад зіркових ветеранів.

Затим на очі публіки з’явилися голова оргкомітету ЧС—2006 Франц Беккенбауер, президент ФІФА Йозеф Блаттер і президент Німеччини Хорст Келер. Саме перший посадовець ФРН оголосив головну футбольну подію чотириріччя відкритою. Пан Келер, зокрема, сказав: «Ласкаво просимо до Німеччини, ви перебуваєте в гостях у друзів».

Під завісу дійства на арені вітали прапори країн-учасниць. Наш синьо-жовтий стяг був поряд з прапором США. Так визначено абеткою...

А збірна України того дня останньою з учасників прилетіла до Німеччини. В аеропорту Берліна нашу команду зустрічала сила-силенна журналістів. Та багато вболівальників, переважно представників української діаспори в Німеччині. Олег Блохін сказав, що настрій у всіх добрий і команда готова до старту в чемпіонаті.

Оминувши паспортний контроль, наша делегація «зеленим коридором» дісталася красивого комфортабельного автобуса, пофарбованого в синьо-жовті кольори з українськими прапорами на фюзеляжі. Цей красень перевіз наших до їхньої резиденції у Потсдамі.

Українська збірна, єдина з учасників, обрала місцем дислокації територію Східної Німеччини (колишньої НДР). Але вона ще й однісінька з колишніх республік СРСР пробилася до фіналу світового футбольного фестивалю. А от цей факт, гадаю, особливо зворушливий і приємний — стартового дня чемпіонату дружина півоборонця збірної і київського «Динамо» Руслана Ротаня подарувала йому доньку! Дуже щаслива подія і добрий знак, чи не правда?

До речі, українську збірну супроводжує ціла команда артистів. Скажімо, охоче підтримуватиме наших уболівальників Святослав Вакарчук. Він дасть для них кілька безплатних концертів у Німеччині.

Пізніше до українського футбольного десанту приєднався його командир, президент ФФУ, член виконкому УЄФА Григорій Суркіс. Він вважає, що нам цілком до снаги вийти з групи. Однак легкою прогулянкою матчі на старті, звісно, не будуть.

Григорій Михайлович відкрив деякі секрети. Один із них стосувався преміальних за вихід із групи. Це приблизно три мільйони доларів. Кожному з гравців дістанеться від 130 до 150 тисяч доларів.

Отже, підготовчий період у збірної України позаду. До речі, вона не програла жодної з контрольних зустрічей на завершальному етапі. Українські змагуни забили десять м’ячів і не пропустили жодного. У декого це навіть викликає тривогу. Інші, навпаки, вважають, що команда вже достатньо досвідчена, впевнена у собі і має добру мотивацію.

А ще наголошується, що українські футболісти — справжні патріоти, приїхали відстоювати честь держави. Сьогодні в них дуже складний іспит — у Лейпцигу стартовий матч із потужною Іспанією. І хай допоможе їм Бог!

Віктор БРАНИЦЬКИЙ (з Берліна).