На початку травня цього року Андрій, працівник кладовища селища Карла Маркса Червоногвардійського району Макіївки, повертаючись з роботи, зайшов до продуктового магазину, розташованого неподалік від кладовища. Продавщиця повідомила йому, що вчора одна покупниця розповіла їй неймовірну історію. Жінка ходила на могилу своїх родичів і, повертаючись додому, побачила, як в одній із огорож старенька бабуся розкопувала чиюсь могилу.

На тому місці був уже хтось похований, про що свідчили вінки і хрест із табличкою, що лежали поруч. Жінка кілька разів проходила повз «зайняту» бабусю, але та не звертала на неї щонайменшої уваги. Бабуся продовжувала жваво відкидати землю із неймовірною для її віку силою.

Андрій одразу зв’язався з директором кладовища, а наступного дня зробив обхід. Але зважаючи на те, що територія велика, лише через кілька днів знайшов труну, що стояла прямо на стежці між огорожами. Про те, що сталося, одразу повідомили в міліцію. Слідчо-оперативна група, яка приїхала на місце події, встановила особу похованого чоловіка і родичів померлого. Того самого дня було встановлено і жінку, котра розрила могилу. Нею виявилася 81-річна жителька.

Жінка розповіла, що 1959 року поховала свого чоловіка, після чого попередила всіх родичів: мовляв, місце на кладовищі біля могилки належить їй. Через певний час сестра чоловіка не раз зверталася до неї з проханням про те, щоб поховати своїх померлих родичів на тому місці. Одного разу бабуся дала згоду. На початку року в зовиці помер ще один родич. Знову організація похорону і наболіле питання про місце поховання. Тільки цього разу зовиця без дозволу поховала свого родича на місці, яке бабуся так довго зберігала для себе.

Якось прийшла пом’янути покійного чоловіка, і на своє велике здивування, жінка побачила, що на відведеному для неї місці свіжа могила, до того ж на табличці написано невідоме їй прізвище... Через кілька днів, серед білого дня, жінка похилого віку почала звільняти «своє» місце. Звідки у неї взялося стільки сил самостійно викопати могилу глибиною в два метри, вона і сама не може відповісти. Виривши могилу й обкопавши з усіх боків труну, вона протягнула під нею заздалегідь заготовлені мотузки. Залишилося витягти її. Про це жінка попросила невідомих чоловіків, які неподалік розпивали спиртні напої. Вони, попросивши за послугу 50 гривень, допомогли витягти труну і віднести її на відстань 10 метрів від огорожі. Після цього бабуся закидала могилу землею і зі спокійною душею пішла додому, впевнена, що «її» місце на кладовищі тепер вільне.

Як повідомив старший слідчий Червоногвардійського райвідділу міліції Денис Жирнов, такі дії, що зазіхають на честь, моральність і моральні принципи суспільства, кваліфіковано за статтею 297 Кримінального кодексу України «Наруга над могилою». Жінка визнала свою вину, однак анітрохи не шкодує про те, що сталося. Бабуся заявила, що відсидить і знову відкопає могилу, якщо когось знову поховають на вподобаному нею місці. Остаточне рішення винесе суд.

Інна РУСАНОВА, прес-служба Макіївського міськуправління міліції.

Донецька область.