Віце-президент НАН Володимир Литвин вважає, що посаду глави нового парламенту має обійняти людина, котра «забезпечить рівновагу в країні». Під час прес-конференції у Києві він не став називати конкретні прізвища, бо цих людей «заб’ють, як мамонтів».

В. Литвин висловив думку, що фракція Партії регіонів, яка має 186 депутатських мандатів, повинна активніше просувати питання формування керівництва парламенту. Водночас нинішню політику «регіоналів» В. Литвин оцінив як «мляву». Головна причина цього, на його думку, в тому, що Партія регіонів не втрачає надії домовитися.

Те, що нині відбувається у парламенті, вважає його попередній голова, дає право стверджувати, що парламент не доріс до збільшених повноважень: «А якщо не доріс, значить, їх у нього треба забрати. Якщо це зроблять будь-яким способом — правильно зроблять».

Володимир Михайлович також зізнався, що багато представників різних фракцій проводили з ним консультації щодо створення коаліції. Однак вони «ніяк не можуть наважитися» реалізувати його рекомендації. Працювати у виконавчій владі В. Литвин не збирається: «Я дуже довго виходив з-під тіні одного Президента, щоб зайти в тінь іншого».