1300 паспортів нового зразка для виїзду за кордон найближчими днями буде видано власникам. Понад сотня українців уже отримали нові документи. «Загалом, починаючи з 12 січня, прийнято понад 35 тисяч заяв на оформлення паспорта для виїзду за кордон, із них понад 15 тисяч — біометричні», — заявив під час брифінгу у столиці глава державної міграційної служби України Сергій Радутний. Українців не лякають ні процес самого «відбору» біометричних даних, ні розмиті перспективи скасування віз до ЄС. По нові чіповані документи й досі вишиковуються черги. Хоча, звичайно, і не такі, як були тиждень тому. Як отримують біометричні паспорти у столиці, бачили журналісти «Голосу України».

Зразково-показовий процес прийому заяв та видачі уже готових документів налагоджено у «Паспортному сервісі»: електронна черга, комфортне очікування. Ажіотажу та натовпу вже немає. Для полтавчанина Руслана оформлення паспорта — виробнича необхідність. Здавати відбитки пальців та залишати оцифрований підпис не боїться. Про те, що ці дані можуть потрапити на «чорний ринок», воліє не думати. Натомість мріє, що з часом переплата у 60 гривень саме за біометричну посвідку себе виправдає: «Усе-таки сподіваюся, що хоча б років через 5—7 ЄС таки перегляне візовий режим з нами. Тоді більшість побіжать по документи, а в мене вже все буде. Адже паспорт видається на 10 років».

На очікування та подачу заяви в Руслана пішло менш як 40 хвилин. Його сфотографували, взяли відбитки пальців (вказівні пальці обох рук), відсканували підпис. Хоч як дивно, але найбільше проблем виникло саме з виконанням останнього пункту. Щоб пристрій зумів розпізнати «авто-

граф», його потрібно робити нешвидко і з певним зусиллям (надавлювати на сенсорний екран-сканер). У жінок — інша проблема: їм часто не подобаються власні фото, тому доводиться робити кілька «дублів»... Тепер за 20 днів чоловікові має надійти смс-повідомлення про готовність. І залишиться лише забрати документ.

Певною мірою із заздрістю на цю ситуацію дивиться Галина із Дніпропетровська. Вона вже отримала свій біометричний паспорт. Але в неї цей процес був менш комфортний. «У мене закінчився строк дії старого закордонного паспорта і потрібно було терміново оформлювати новий. Подавати заяву прийшла 13 січня, на другий день, як почали приймати документи на оформлення біометричних. Черга була така, що 4,5 години довелося стояти на вулиці, а потім ще стільки ж чекати, але вже у приміщенні», — пригадує жінка. Над тим, чи оформлювати біометричний паспорт, довго не розмірковувала. Мовляв, навіщо замовляти стару модель телевізора, коли за ту ж ціну можна взяти нову.

Нині на власний розсуд можна обрати один із трьох доступних варіантів: оформити закордонний паспорт без чипа, із чипом, але без відбитків пальців, або ж із «повним комплектом». Ціна питання з усіма митами та доплатами — від 461 гривні (за нечипований) до 518 гривень за біометричну посвідку. За термінове оформлення документів (тиждень замість 20 днів) доведеться викласти 718 та 775 гривень відповідно.

Ззовні чипований та звичайний паспорти майже однакові. Єдина відмінність — на обкладинці біометричного паспорта під гербом України нанесено зображення чипу.

Та головне — саме з біометричними паспортами можна буде їздити до Європи без віз. Щоправда, лише після того, як це рішення буде прийнято самим ЄС. Адже видача біометричних паспортів — це один із п’ятдесяти критеріїв технічних завдань, які наш уряд повинен виконати, щоб українці отримали право безвізового в’їзду на територію ЄС, нагадала експерт, керівник ГО «Європа без кордонів» Ірина Сушко. Звичайно, станеться це не завтра. За найоптимістичнішим прогнозом (за умови, що відповідне рішення ЄС буде ухвалено на саміті в Ризі у травні цього року), чинності воно набере не раніше жовтня.

У Києві біометричні документи можна оформити у 10 з 14 підрозділів міграційної служби. Що-дня встановлюють нові комплекти обладнання. Уже в лютому кількість робочих місць, на яких оформлюватимуть біометричні паспорти, буде збільшено до 610.

Нагадаємо: для оформлення закордонного паспорта, як із чипом, так і без, необхідно звернутися до підрозділу міграційної служби. Із собою необхідно взяти лише паспорт громадянина України та, в разі, якщо паспорт для виїзду за кордон раніше не оформлювався, довідку про присвоєння коду платника податків.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

До речі 

У країні вже тривалий час точаться дискусії, скільки ж має вартувати закордонний паспорт. Згідно із чинним законодавством, оплачувати громадянин повинен тільки вартість держмита — 170 гривень. Натомість про ціну бланка та вартість послуг — ні слова. Громадські активісти навіть вигравали суди, рішеннями яких підтверджувалось: сплачувати громадянин повинен тільки вартість держмита. Хто мав компенсувати витрати на бланк — питання без відповіді. У найближчому майбутньому цю колізію, найімовірніше, буде виправлено. «На виконання доручення Прем’єр-міністра України міграційною службою внесено пропозиції щодо об’єднання всіх передбачених законодавством платежів шляхом збільшення суми державного мита зі 170 до 518 гривень 15 копійок та скасування окремих платежів вартості адмінпослуг та вартості бланка», — повідомили у прес-службі Державної міграційної служби України.

 

На знімку: оператор під час сканування відбитка пальця для біометричного паспорта.

 

Під час оформлення біометричних паспортів.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.