У четвер, 8 червня, близько другої години ночі поблизу свого помешкання пострілом з рушниці вбито депутата Ніжинської міської ради від БЮТ, голову бюджетної комісії, виконувача обов’язків директора комунального ринку «Прогрес» 38-річного Григорія Потильчака. Тяжко поранений, він намагався ще знайти сили, щоб дістатися до лікарні, але по дорозі помер. «Я дуже вражений цим жахливим убивством, — прокоментував подію заступник голови обласної ради Олег Обушний, який ще 7 червня обговорював із загиблим проведення однієї масової акції. — Григорія Потильчака я добре знав, це чесна, розумна і порядна людина. Залишилася без батька 7-річна дитина, а вагітна дружина покійного — без чоловіка».

Прокурор області Анатолій Василевський особисто виїхав на місце злочину разом із слідчо-оперативною групою. За фактом убивства порушено кримінальну справу. Три роки тому в Ніжині теж убили директора центрального ринку «Прогрес». Отже, схоже, в місті триває переділ контролю над комунальною власністю?

Сергій ПАВЛЕНКО.

Чернігівська область.

Облрада працює без голови

Вибори голови Дніпропетровської обласної ради хоч і зайшли у глухий кут після скандальних штурмових подій на минулій сесії, але схоже, що ситуація «розвидняється». Саме так можна розцінити недавню заяву колишнього претендента на цю посаду від Партії регіонів Олега Царьова: лідер обласної організації ПР повідомив, що прийняв остаточне рішення про свій перехід на роботу до Верховної Ради України. Депутатська вакансія в обласній раді перейде наступному кандидатові в партійному списку. Водночас, за словами О. Царьова, їхня найчисельніша партійна сила в облраді разом із комуністами боротиметься за обрання головою свого представника — 54-річного Михайла Разгоняєва. Очевидно, що й цього разу суперником буде досвідчений «нашоукраїнець» Микола Швець. А поки що обласна рада працює без голови. Таких силових баталій навколо виборної посади ветерани самоврядування Дніпропетровщини не пригадують.

Михайло СКОРИК.

Дніпропетровськ.

Головне — хто і як рахує голоси?

На сесії Житомирської міськради Віру Шелудченко вдруге привітали з обранням на посаду міського голови, а народний депутат України Павло Жебрівський вдруге вручив їй з цієї нагоди квіти. Вперше це було ще 26 квітня, і відтоді вона фактично виконувала обов’язки голови, хоча члени міської ТВК й оголосили підписаний ними протокол про підсумки виборів «чернеткою», самі вибори — недійсними і навіть призначили повторні на 2 липня. Іншого висновку дійшов Апеляційний суд області, який зобов’язав міську виборчу комісію підбити результати виборів й оприлюднити їх. До виконання цієї постанови довелося долучитися і працівникам Державної виконавчої служби. Але в строк, який був відведений нею для цього, ТВК так і не виконала добровільно постанови суду. Невідомо, як розвивалися б події далі, якби осередки трьох партій, невдоволених поведінкою своїх представників у ТВК, не замінили їх іншими людьми. Це спричинило бурхливу і тривалу дискусію в самій комісії, котра зрештою змирилася з такою ротацією. Після цього ситуація докорінно змінилася. ТВК скасувала своє рішення про повторні вибори. У зв’язку з цим згадується крилатий вислів: важливо не те, хто і як голосує, а хто і як рахує голоси...

Залишається додати, що Віра Шелудченко набрала на 1749 голосів більше за тодішнього міського голову, який був другим. Тим часом найбільше позовів до суду з вимогами визнати вибори недійсними подав кандидат, котрий у виборчому рейтингу був четвертим. І навіть оприлюднення підсумків виборів відбулося після повідомлення про те, що Корольовський райсуд Житомира знову прийняв ухвалу на його користь: зупинити дію прийнятих ТВК рішень та заборонити їх оприлюднення в будь-яких засобах масової інформації. Ідеться якраз про те, що було проголосовано після заміни частини членів ТВК. Тож, імовірно, судові баталії не закінчаться і після офіційного оприлюднення результатів виборів. Та всі вже звикли, що Апеляційний суд області ухвали Корольовського райсуду під час післявиборних баталій, як правило, скасовував.

Олексій КАВУН.

Житомир.