Україна і Великобританія вирішили перенести дату і місце проведення військових навчань «Тугий вузол—2006», що їх мали проводити з 14 по 26 червня на території Миколаївської області. Про це «Голосу України» повідомила прес-служба Міністерства оборони. 8 червня в штаб-квартирі НАТО в Брюсселі перед початком засідання комісії «Україна—НАТО» і Ради євроатлантичного партнерства на рівні міністрів оборони українська делегація на чолі з Анатолієм Гриценком домовилася про це з представниками британського оборонного відомства.

Рішення було прийнято в зв’язку з відсутністю рішення парламенту України про допуск підрозділів іноземних збройних сил на територію України для участі в багатонаціональних військових навчаннях. Однак Великобританія заявила, що активно продовжить утілювати програму оборонного співробітництва з Україною і підтримує прагнення України вступити до НАТО. Так у Лондоні відреагували на відстрочку українсько-британських військових навчань.

Водночас в. о. міністра оборони України Анатолій Гриценко сподівається, що українсько-американські навчання «Сі бриз-2006» таки відбудуться в Криму у призначений термін. Про це він заявив у Брюсселі після зустрічі зі своїм колегою із США Доналдом Рамсфелдом.

А генеральний секретар НАТО Яап де Гооп Схеффер висловив жаль, що міжнародні навчання «Сі бриз-2006» перетворилися в Україні на політичне питання. Про це він сказав після засідання комісії «Україна—НАТО» у Брюсселі, зазначивши, що це звичайні навчання, котрі проходять уже багато років. Генсек НАТО також сподівається, що новий уряд України сформують уже незабаром. Він додав, що процес формування уряду не впливає на рух України до євроатлантичних структур.

Міністри оборони країн—членів НАТО також заявили про намір продовжити роботу з підтримки проведення в Україні реформ у секторі оборони та безпеки і високо оцінили представлену в Брюсселі «Білу книгу», присвячену оборонному аналізу України. «Це перше видання «Білої книги», і для нас це є свідченням зусиль України в плані приведення збройних сил до міжнародних стандартів», — сказав генсек НАТО. За його словами, Україна є важливою країною для системи безпеки загалом, не тільки як її споживач, а і як країна, що цю безпеку забезпечує. «Я думаю, що поради друзів завжди мають велику цінність, і цю атмосферу міністр Гриценко відчув сьогодні».

***

У Солом’янському районі Києва двома пострілами в голову було вбито активіста всеукраїнського руху «За Україну, Білорусь і Росію» Юрія Хадарцева, передає Ліга з посиланням на політвиконком руху. Хадарцев був у «ЗУБРі» відповідальним за мобілізацію.

У день убивства, як відзначили в «ЗУБРі», керівники руху повинні були обговорювати подальшу стратегію і тактику акції «НАТО—Стоп».

За інформацією правоохоронних органів, у результаті оперативно-розшукових заходів затримано підозрюваного в убивстві. Мотиви скоєння злочину встановлюються.