Тимчасова президія Верховної Ради України п’ятого скликання на засіданні у четвер, 8 червня, не підтримала вимогу 176 народних депутатів про позачергове скликання сесії Верховної Ради України у період до 14 червня ц. р.

За відхилення цієї вимоги проголосували три із п’яти членів тимчасової президії Верховної Ради України: Іван Бокий (фракція Соціалістичної партії України), Микола Катеринчук (фракція Блоку «Наша Україна») та Олександр Турчинов (фракція Блоку Юлії Тимошенко). Відповідно на проведенні позачергового засідання сесії наполягали Раїса Богатирьова (фракція Партії регіонів України) та Адам Мартинюк (фракція Комуністичної партії України), але їхню пропозицію не підтримали.

І. Бокий, М. Катеринчук та О. Турчинов зазначали, що у своєму рішенні керувалися нормами законодавства, яке до обрання Голови Верховної Ради України не передбачає умов для проведення позачергового засідання сесії. Зокрема, як пояснив керівник головного юридичного управління Верховної Ради України Михайло Теплюк, пункт 8 статті 19 Регламенту Верховної Ради України передбачає, що у період між пленарними засіданнями під час сесії Верховної Ради на вмотивовану вимогу осіб, які згідно з Конституцією України мають право вимагати скликання позачергової сесії Верховної Ради, «Голова Верховної Ради України не пізніш як у триденний строк скликає додаткове пленарне засідання Верховної Ради».

Через те, що досі не обрано Голову Верховної Ради України, зазначив І. Бокий, «ми не можемо скликати позачергове засідання, оскільки для цього немає юридичних підстав».

Прес-служба Верховної Ради України.