«Наша Україна», БЮТ і СПУ вчора продовжували переговори із створення «помаранчевої» коаліції трьох, обговорювали кадрові питання й активно коментували ініціативу регіоналів створити в парламенті міжфракційну більшість.

У блоці «Наша Україна» вважають, що Партія регіонів шантажує владу, аби не бути в опозиції. На думку першого заступника голови Центрвиконкому «Нашої України» Ігоря Жданова, це свідомий план Партії регіонів, яка намагається продемонструвати, що без неї створення парламентської коаліції неможливе. «Це спроба демонстрації сили і м’язів, політичний шантаж влади, — вважає І. Жданов. — Останні події, пов’язані з прагненням створити міжфракційне об’єднання, демонструють, що Партія регіонів не хоче в опозицію, бо вона не звикла і не хоче працювати в опозиції». За його словами, в угоді про створення коаліції слід передбачити певні інституційні важелі, щоб опозиція мала певні права, наприклад, посаду віце-спікера, а також — головування у певних парламентських комітетах.

У свою чергу, представник БЮТ Василь Онопенко висловив думку, що запропоноване Партією регіонів об’єднання можна створити, однак воно «жодних правових наслідків не матиме». Екс-міністр юстиції і суддя Верховного Суду навіть хоче згуртувати всіх юристів, що пройшли в парламент, у, можливо, ще одне об’єднання.

А глава політради Соціалістичної партії України, народний депутат Йосип Вінський в ефірі телеканала «Інтер» заявив: якщо частина депутатів із фракцій «Наша Україна», БЮТ і СПУ ввійдуть до міжфракційного об’єднання, запропонованого Партією регіонів, то вони будуть виключені зі своїх фракцій, що призведе до розпуску парламенту. На його думку, це — технологія регіоналів, щоб вести Верховну Раду до механізму розпуску парламенту і до нових виборів. А ось створення об’єднання «Стабільність в Україні», яке ініціював представник «Нашої України», президент УСПП Анатолій Кінах соціалісти підтримують. «Таке об’єднання, що створене для формування якихось пропозицій законодавчих чи пропозицій уряду, є професійним підходом до вирішення державних проблем», — вважає депутат.