Криворізький художник Дмитро Грибок святкує 50-ліття творчої діяльності

Дмитро Грибок належить до рідкісно обдарованих, щедрих і доброзичливих людей. Він поєднує мандрівниче життя по світах з плідною і самовідданою працею. Як кращий учень визначного художника, педагога, академіка Овсія Мойсеєнка, він, творчо переосмисливши естафету свого вчителя, зумів сягнути вершин майстерності, глибоко пізнати життя, наповнити його змістом.

Його картини експонувалися на численних виставках, здобувши глибоку прихильність в Україні та за її межами.

Міжнародне визнання — то не просто слова. Варто згадати міжнародні військові навчання країн НАТО і Української армії «Партнерство заради миру» (SІ BRІS—97). Серія портретів військовиків США, Туреччини, Грузії, Болгарії, України, Франції була з вдячністю прийнята з рук Грибка учасниками тих військових навчань. Дмитро й тепер збирається зустрітися із зарубіжними військовиками, які цього літа разом з українськими миротворцями братимуть участь у спільному навчанні.

Творами художника захоплювалися цінителі мистецтва Америки і Європи, його живопис прикрашає бібліотечну галерею імені Мартіна Лютера Кінга, зберігається у фондах «Українського дому» в США та в музеї Українського мистецтва у Вашингтоні, в українських церквах Німеччини, Болгарії, Данії, Норвегії, Фінляндії.

Але найдорожча сторінка творчості художника — те, що створене ним у рідному місті. Тут і нині він живе, працює і переконаний, що його найбільший у житті набуток — Кривий Ріг. Йому присвячено і частину життя, і кращі картини: «Молодіжна вахта сталеварів Криворіжжя», «Грабарі», «Кар’єр ПГЗКа», «Прометей Кривбасу», «Будівництво 8-ї домни», «Святкове місто», «Вогні Кривбасу», «Будівництво 9-ї домни», «Над Саксаганню», «Інгулець світанковий», «Шахти Кривбасу», а є ще ціла галерея портретів визначних людей Криворіжжя та славних діячів рідного краю.

Дмитро Грибок виховав цілу плеяду вже знаних художників. А сьогодні хоче розширити свою майстерню, добудувати при ній художню студію для навчання юних художників Кривбасу. Тут варто добре слово сказати про голову виконкому міськради Кривого Рогу Ю. Любаненка, який щиро підтримує земляка-художника, дбає про виділення земельної ділянки для дитячої студії.

50-річчя творчої діяльності Дмитро Костянтинович зустрічає в Кривому Розі новою експозицією. Він обрав для цієї виставки найсвятіше місце — Храм Різдва, де широко представив як сюжетні роботи, так і квітуче натюрмортне цвітіння свого найдорожчого травня, з яким він прийшов у цей тривожний і красивий світ.

Хочеться привітати Дмитра Костянтиновича зі славним ювілеєм і побажати визначному українському митцеві доброго здоров’я. А ще — подякувати за ту щедрість, з якою він передав Музеєві Тараса Шевченка у Києві (за фінансової підтримки голови правління Промінвестбанку Володимира Матвієнка) безцінну реліквію — офортний станок, на якому колись Тарас Шевченко друкував у Петербурзі свої перші офорти.

Григорій Булах, письменник, народний артист України.