Відділ туризму і спортивного орієнтування Харківської обласної станції юних туристів (ОблСЮТур) спільно з колективом тренерів у районах і містах у важкі для дитячого туризму роки ні на крок не відступили в боротьбі за масовість і майстерність, за здоровий спосіб життя учнівської молоді.

Торік, скажімо, група юних туристів Золочівського району пройшла дорогами Західного Кавказу і представила звіт на Республіканський конкурс. Керівник групи — кращий тренер області Андрій Стовба — відома в країні людина. Свого часу він зі своїми вихованцями під час походу в Карпатах врятував музей лісосплаву.

Переможцем згаданого конкурсу став звіт про похід вчителя із Солоницівки Дергачівського району Віталія Гуцала. Призером — звіт про водний похід керівника гуртків Комінтернівського центру дитячої творчості Олени Мамонової.

Регулярно проводяться походи педагогів, які організовує Олена Сірик, керівник гуртків ОблСЮТур. Завдяки їй десятки вчителів і позашкільників із найвіддаленіших куточків області знайомляться зі світом туризму, щоб згодом вчити дітей. Серед досягнень — відновлення практики лижних походів у Карпатах і на Харківщині.

Однією з найважливіших ланок роботи нашого відділу стала організація Спартакіади школярів з туризму.

Давно вже немає належного фінансування і матеріального забезпечення роботи більшості гуртків спортивного туризму, але це не спиняє ентузіазм сільських спортсменів. Змагаються юні туристи переважно на власних велосипедах, байдарках за батьківські кошти. А перемагають вони завдяки таким тренерам-ентузіастам, як Віктор Черненко (Балаклійський район), Андрій Волков (Великобурлуцький), Валентин Абрамович (Нововодолазький район).

Харківщина — область велосипедна. А Нововодолазький район — батьківщина чемпіонів України, Радянського Союзу і світу з велоспорту. Тож перемога велотуристів із Нововодолазького району в обох вікових групах нікого не здивувала.

Минулої осені команда туристів-педагогів області стала володарем Кубка України, а команда вчителів — неодноразовий призер Всеукраїнських змагань з гірського туризму.

На жаль, значення «дорослого» спортивного туризму — спорту педагогів — як першоджерела розвитку дитячого туризму недооцінюється на всіх рівнях. Свіжий приклад — організатори змагань Кубка України серед педагогів 2006 року практично унеможливили фінансування виїзду на ці змагання команд областей...

Незважаючи на труднощі, дитячий спортивний туризм у регіоні розвивається як один із пріоритетних напрямів виховної роботи підростаючого покоління.

Хотілося б кращого фінансування на участь у змаганнях, придбання туристського спорядження, проведення багатоденних походів, але про це поки що тільки мріємо.

Петро ОБОДОВСЬКИЙ, завідувач відділу туризму і спортивного орієнтування ОблСЮТур.

Харків.