В останню декаду травня в Кам’янці-Подільському відбувся другий чемпіонат України з барбекю. Перший успішно стартував торік на курорті
«Буковель» у Карпатах. У наше життя входить новий спосіб відпочинку з чужинською назвою. Що ж являє він собою?Кажуть, наша нація надмірно заклопотана. Може, заважає їй бути безтурботною важка історія? Може — низький рівень життя?
Але є люди, які знають рецепт щастя.
«Їжа, вогонь і свобода роблять людину щасливою», — такий девіз світового руху барбекю, до якого долучилася й Україна. Під час чемпіонату в Кам’янці пересвідчитися в правильності цих слів могли не тільки мешканці 100-тисячного міста, а й численні гості. Барбекю — це готування їжі на вогні під відкритим небом і обов’язково в колі друзів.17 вітчизняних та одна команда з Естонії випробували новинку поруч із міською ратушею, під час дня міста. Команди подбали про оригінальні костюми, прикрасили й свої намети, біля яких зібралися цілі натовпи глядачів. Усім командам (по шість душ) видали стандартний набір продуктів (реберця, яловичину, курятину, рибу, овочі та фрукти для гарнірів і соусів), а також гриль, дрова. А от про приправи кожен мав подбати сам.
На чемпіонаті кожна команда мусила подати щогодини до столу сім обов’язкових порцій кожної страви (дві — для оцінки журі, чотири — для оцінки
«всліпу» та одна — на пробу глядачам). Дуже прискіпливо оцінювалося все: зовнішній вигляд страви, композиція, смак, а також рецепт, який подавали до початку змагань. Такі стандарти Всесвітньої асоціації барбекю, і їх суворо дотрималися на другому українському чемпіонаті.Навіть журналісти однієї місцевої газети створили свою команду
«Смажені новини». Готували чудернацькі страви — реберця «Гнів редактора», курячі завиванці «Газетна качка». Потім зізналися: забава виявилася непростою роботою. Але вийшли на 15-те місце в турнірній таблиці та на шосте за приготування курятини.Глядачі просто розривалися між наметами. Особливо подобалися їм злагоджені дії команди —
«Змій Горинич» із Довжоцького спиртзаводу Кам’янець-Подільського району, яка була на шостому місці під час першого чемпіонату, а нині завоювала друге.Не відходили і від дивовижі — 300-літрового самовара із Запоріжжя. Його власники, команда
«Запорізький самовар», вибороли третє місце. Команда «Голіцинські вина» з Києва шкодувала, що не все передбачила і не привезла для дегустації велику бочку своєї продукції, адже до грилю як ніщо інше підходить гарне вино. Пальму першості повезла додому, в Перечин на Закарпатті, команда «Шиковий мисливець».Можна змагатися в чому завгодно. Зокрема, в Кам’янці вже стали атрибутом новітнього дозвілля стрибки з мосту на гумовому канаті та літання на повітряних кулях. І вартість цих забав — від 200 до 500 гривень — не перешкода для охочих поповнити запас адреналіну. А чемпіонат з барбекю глядачі теж оцінили як захоплююче видовище. Продавці гриль-пічок кажуть, що їх продаж зростає. Є винахідливі люди, які майструють авторський гриль. То, може, й справді барбекю багатьох з нас зробить щасливими?