Генеральний директор ЗАТ «Чернігівська взуттєва фабрика «Берегиня» Ніна Павлівна БАС  закінчила Київський технологічний інститут легкої промисловості, здобула фах інженера-технолога. Уже три десятиліття працює в колективі, який є головним виробником дитячого взуття в Україні. У 1996 році очолила взуттєве підприємство. ЗАТ «Берегиня» нагороджене дипломом Чернігівського державного центру стандартизації, метрології та сертифікації за значний внесок у підвищення конкурентоспроможності та якості дитячого взуття — соціально значущого для держави виду продукції.

— Ніно Павлівно, чи правду кажуть, що дуже багато взуттєвих фабрик не витримали ринкових випробувань і припинили своє функціонування?

— Справді, за останні 10—15 років із колишніх 60 взуттєвих фабрик залишилося приблизно 10. Україна за радянських часів виробляла 182 мільйони пар взуття на рік, а нині всього-на-всього 18 мільйонів 924 тисячі пар.

— Але тоді важко було щось і знайти пристойне у магазинах!

— Згодна, що таке явище було. Але сьогодні вітчизняні виробники взуття страждають не від того, що не можуть виготовляти якісну та елегантну продукцію. Ринки України заполонив дешевий, часто нелегально завезений товар з Китаю, В’єтнаму, Тайваню. Він просто поставив більшість фабрик на коліна. Або інша ситуація. На митницях декларується добротне взуття за ціною 39 центів для продажу в Україні. Звичайно, ці комерсанти не сплачують податки у повному обсязі. Зате вітчизняне підприємство справно віддає податок у повному обсязі державі, а в результаті має вищу ціну виробленого товару.

— Як вдалося вистояти у таких не досить сприятливих умовах і навіть наростити обсяги виробництва?

— Це було важко. Насамперед ми забезпечили стабільну роботу підприємства. Важливу роль у цьому відіграла гнучка система сезонної зміни випуску продукції. Виробляємо майже 120 моделей взуття для різновікових категорій дітей: від малюків до старшокласників. Це і зимові черевики, і чобітки, і літні туфлі, і сандалі, і великий весняно-осінній асортимент на різний смак. Крім цього, щороку практично на 80 відсотків оновлюємо модельний ряд, що позитивно впливає на його конкурентоспроможність. Торік закупили 45 одиниць швейних машин, вирубочних пресів іноземних фірм. Це значно поліпшило якість продукції, яку виготовляють на підприємстві. Згадані та інші заходи сприяють ритмічному завантаженню колективу, в якому нині працює 321 працівник.

— Які головні результати його діяльності?

— У 2004 році зростання виробництва продукції становило 40 відсотків, 2005-го — 31,9 відсотка, у першому кварталі нинішнього — 25 відсотків. Торік ми виробили 402,5 тисячі пар взуття. Крім цього, виготовили за давальницькою схемою ще 275,9 тисячі пар для двох італійських фірм.

— Де продається чернігівське взуття?

— По всій Україні. І не тільки. Ми досить успішно вийшли на російський ринок, і тепер 36,6 відсотка продукції відвантажуємо в Санкт-Петербург та інші міста Російської Федерації.

— Що ви порадите мамам, які вибиратимуть взуванку своїм дітям?

— Одразу зазначу, що здоров’я сина чи дочки великою мірою залежить від правильно підібраного взуття. Треба, щоб ніжка почувалася у ньому вільно і були нормальні умови потовиділення. У «Берегині» вся продукція сертифікована, відповідає санітарним нормам. Ми використовуємо лише матеріали, які відповідають міжнародним стандартам якості. Водночас на ринках дуже часто продається взуття, під час виготовлення якого застосовують шкідливі канцерогенні матеріали, клеї, шкірзамінники невідомого походження. Тому батьки повинні вимагати від продавців сертифікати відповідності. Якщо їх немає, то краще не ризикувати.

Інтерв’ю взяв Сергій ПАВЛЕНКО.