На 16 годину вівторка у президентському кабінеті зібралися лідери не всіх політичних сил, які вийшли на фінішну пряму створення демократичної опозиції. Що дало підстави пригадати про привселюдні закиди декого із учасників переговорного процесу на адресу глави держави в тому, що він не може знайти часу для зустрічі з усіма ними. От і вийшло, що спершу до Віктора Андрійовича з інформацією про «стан переговорного процесу» превентивно завітали чільники «Нашої України» Юрій Єхануров і Роман Безсмертний.

Як згодом скаже журналістам виконувач обов’язків Прем’єр-міністра, Президента поінформовано про розбіжності між позиціями «НУ», БЮТ і СПУ. А вже після цього, ближче до ночі (день малий?!), у президентському кабінеті з’явилися представники БЮТ і СПУ, де вже під пильним поглядом стомленого глави держави зробили чергову спробу згладити гострі питання перемовин. За словами того самого Юрія Єханурова, цих розбіжностей у коаліційній угоді виявилося аж п’ятнадцять. Глава уряду першим з них назвав не кадрові питання, а принципи роботи Кабміну й урядових комітетів, приватизаційні процеси, наболілу проблему погашення заборгованостей з приводу знецінення заощаджень громадян. А вже потім пан Єхануров повернувся до кадрових «каменів спотикання», але ясності в тому, хто який пост у державі посяде після підписання угоди, не додав: обговорювали не посади, а принципи.

Можна сказати, що процес узгодження позицій у президентському кабінеті мимоволі перервали самі журналісти, яким Віктор Ющенко влаштував теплий прийом з нагоди нашого професійного свята. Одначе на самому прийомі, як передають деякі інформагентства, від Віктора Андрійовича вдалося почути «сокровенне на злободенне». «Що мені тепер — двох прем’єрів призначати чи двох спікерів?», — риторично запитував гарант Конституції.

Між тим, скориставшись паузою у перемовинах, дехто з учасників створення коаліції привселюдно «показав пальцем» і на інші «камені спотикання». Прес-служба СПУ оприлюднила постанову політради партії (друкується в газеті).

До вечірньої зустрічі Президент і його політичні однодумці отримали чергову порцію адреналіну. До чого саме у президентському кабінеті вівторкового вечора домовилися Віктор Ющенко, Юлія Тимошенко, Олександр Мороз, Юрій Єхануров та інші учасники розмови, залишалося невідомим. Під ранок, нарікаючи на безсонну ніч, дещо прояснить журналістам глава президентського секретаріату Олег Рибачук. Він сказав, що блоки «НУ», БЮТ, СПУ майже повністю узгодили проект коаліційної угоди», «узгодили список протиріч приблизно на 60%, у тому числі питання власності на землю, зовнішньої політики, включаючи євроінтеграційні процеси». Не до решти узгодили кадрові позиції, а тому, як сказав пан Рибачук, «лідери відбули до фракцій, щоб ще раз підтвердити їхні позиції».

...А вранці у сесійній залі парламенту ці самі фракції замість одностайного схвалення коаліційної угоди дружно проголосували за ще один тайм-аут — на наступне пленарне засідання Верховної Ради вирішили зібратися 14 червня. Як бачимо, для узгодження позицій «і день — не день, і ніч — не ніч». Воно й нібито добре, що подалі від трьох шісток — «чортового числа», якого так побоювався дехто з політиків. Але ж небавом найвища точка — сонцестояння, коли день від дня менший. Щоправда, ночі довші...