Учора в Верховній Раді відбулось організаційне засідання міжфракційного об’єднання народних депутатів «Стабільність в Україні». Ініціатором такого об’єднання виступив президент УСПП Анатолій Кінах. На засіданні були присутні парламентарії з різних фракцій — «Нашої України», БЮТу, а також Партії регіонів. За словами А. Кінаха, об’єднання створюється на прагматичних засадах і запрошує до співпраці народних депутатів — представників підприємницьких та промислових структур. А його головним завданням має стати спрямування діяльності Верховної Ради в конструктивне русло на основі співпраці з Президентом та урядом для вирішення гострих проблем — від цінової політики до інноваційного розвитку, вдосконалення податкової системи, інтеграції України в європейський та світовий простір, до СОТ. Один із представників «Нашої України», народний депутат Лев Гнатенко, повідомив, що на сьогодні бажання ввійти до такого міжфракційного об’єднання своїми підписами вже засвідчили 37 народних депутатів із різних фракцій. Із фракції «Регіони України» на засіданні були присутні, зокрема, Андрій Клюєв та Святослав Піскун.

Водночас у парламенті триває збирання підписів народних депутатів для проведення позачергового засідання Верховної Ради та створення ще одного міжфракційного об’єднання, про яке заявили на вчорашніх депутатських зборах «регіонали». Народний депутат Тарас Чорновіл в інтерв’ю «Голосу України» повідомив, що дві фракції, Партія регіонів та КПУ, наполягають на тому, щоб розглянути на позачерговому засіданні всі питання, які не вдалося вирішити на вчорашньому пленарному засіданні — про ситуацію в Криму та Дніпропетровську, створення тимчасової слідчої комісії Верховної Ради, а також про коаліцію. Тобто, щоб учасники коаліції чітко заявили дату її створення та принципи. Для проведення позачергового засідання Верховної Ради потрібно зібрати не менш як 150 підписів народних депутатів.

Чи може стати міжфракційне об’єднання депутатів — промисловців та підприємців першим кроком до створення нового образу парламентської коаліції? Це нова парламентська інтрига. В останній момент стало відомо, що фракції НСНУ, БЮТ і СПУ планують у четвер провести депутатські збори.