Ранкове засідання 7 червня

Друге пленарне засідання парламенту п’ятого скликання тривало ще менше, ніж перше — лише кілька хвилин. Після того, як склав присягу народний депутат України Григорій Омельченко, обраний від БЮТ (він не був присутній у день відкриття сесії), головуючий член тимчасової президії Верховної Ради Микола Катеринчук («Наша Україна») оголосив пропозицію трьох фракцій — «Нашої України», БЮТ, СПУ — зробити перерву у роботі парламенту до 14 червня. Все відбувалося так стрімко, що фракції Партії регіонів та КПУ не встигли заблокувати трибуну: депутати 227 голосами проголосували за перерву ще на один тиждень.

Три фракції покинули сесійну залу, однак «регіонали» та комуністи залишилися на своїх місцях. Член тимчасової президії Адам Мартинюк (КПУ) запропонував провести тут-таки збори народних депутатів, аргументуючи це потребою парламенту відреагувати на кричущі проблеми у державі.

Депутатські збори почергово вели Раїса Богатирьова («Регіони України») та Адам Мартинюк (КПУ). Депутати з двох фракцій у своїх виступах не скупилися на емоції та епітети, втім, трансляцію сесії вже було вимкнуто. Лідер КПУ Петро Симоненко заявив, що порушено домовленості, досягнуті на погоджувальній раді, яка відбулася перед початком пленарного засідання: на ній пропонували розпочати засідання інформаціями в. о. міністрів оборони, закордонних справ та голови Держкомкордону. А також створити тимчасову слідчу комісію Верховної Ради для розслідування ситуації у Криму. За словами П. Симоненка, на погоджувальній раді також пропонували поставити на голосування проект постанови про відставку цих посадовців через порушення українських законів. Лідер комуністів стверджував, мовляв, у Криму робиться все для того, щоб «створити плацдарм НАТО для наскоків на Україну». Керівник фракції комуністів нагадав про потребу старту бюджетного процесу, схвалення основних засад внутрішньої та зовнішньої політики.

Один із лідерів Партії регіонів Євген Кушнарьов заявив: ситуація, що виникла у парламенті свідчить: коаліція не відбулася. А два тижні безповоротно втрачені для країни. Він переконував: усе, що відбувається, призведе до ескалації напруження в державі. Є. Кушнарьов звернув увагу на стрімке падіння темпів економіки і закликав парламент вжити заходів зі спасіння держави. «Маємо лише боротьбу за портфелі», — сказав чільник «регіоналів» і звинуватив «помаранчевих» у невмінні підпорядкувати власні амбіції інтересам народу. Партія регіонів зініціювала створення у Верховній Раді міжфракційної парламентської більшості, яка сформує керівні органи парламенту та забезпечить ефективну роботу законодавчого органу.

У розпал виступів депутатів, котрі залишились у сесійній залі, Адам Мартинюк повідомив, що надійшла заява, підписана трьома членами тимчасової президії Верховної Ради, — Іваном Боким (СПУ), Миколою Катеринчуком («Наша Україна») і Олександром Турчиновим (БЮТ), у якій депутатів, котрі продовжували засідати у сесійній залі парламенту, звинувачували у порушенні Конституції та Регламенту. Натомість, А. Мартинюк наголосив: у сесійній залі проводиться не пленарне засідання, а збори народних депутатів України.

«Яка стаття Конституції і Регламенту порушується, що народні депутати не можуть збиратися у сесійній залі?» — сказав головуючий. І нагадав, що підписанти нинішньої заяви були учасниками таких само депутатських зборів у сесійній залі парламенту в грудні 2004 року, коли Віктор Ющенко приймав присягу ще до рішення Верховного Суду та остаточних результатів президентських виборів.

Однак об 11 годині в сесійній залі вимкнули мікрофони, і всі депутати розійшлися.

Натомість у парламентських кулуарах представники трьох політичних сил, які мають намір утворити коаліцію, також не скупилися на коментарі. Зокрема, Борис Беспалий («Наша Україна») продемонстрував кореспондентові «Голосу України» проект коаліційної угоди. Ця книжечка містить 103 аркуші. І, за словами Б. Беспалого, до протоколу розбіжностей (тобто досі не узгоджених питань) віднесено лише один відсоток усіх питань. «Ось що ми робили два тижні», — сказав депутат, демонструючи проект угоди. Він переконував, що це «серйозно пропрацьований документ», однак про розбіжності так і не сказав, назвавши постановку такого питання некоректною. Б. Беспалий також повідомив, що структуру і початковий текст угоди запропоновано «Нашою Україною». «Наша позиція — спочатку погодження принципів, а потім — персоналії», — сказав він.

У свою чергу Андрій Шкіль (БЮТ) запевнив, що в проекті коаліційної угоди вже узгоджено основні засади внутрішньої та зовнішньої політики, регламент діяльності коаліції. А решта питань, за його словами, — емоційніші, але їх можна вирішити в робочому порядку. «Жодних великих суперечностей немає, є індивідуальні», — вважає А. Шкіль. Депутат також зазначив: перерву в роботі парламенту оголошено, бо Верховна Рада не може діяти за межами конституційного поля. І доки не сформовано парламентські комітети, депутати не можуть проголосувати жодне питання, в тому числі й внесений Президентом України закон щодо допуску іноземних військ на територію України для проведення навчань НАТО «Сі-Бриз-2006» тощо.

А соціаліст Микола Рудьковський розповів, що в розділі неузгоджених питань — позиції щодо НАТО, приватизації землі, яку соціалісти хочуть відтермінувати щонайменше на п’ять років до прийняття відповідних законів, ліквідації пільг тощо. «Це ті ідеологічні позиції, від яких відступити не можемо, — сказав депутат. — Ми виступаємо за нейтралітет, а «Наша Україна» — за вступ до НАТО». За його словами, потрібно було розпочати з політичних програм, а не «пробувати схрестити вужа і їжака».

М. Рудьковський також повідомив, що політрада СПУ 6 червня прийняла таке рішення: соціалісти ніколи не увійдуть до коаліції, якщо в угоді не буде зафіксовано нейтралітет України. І навіть заради будь-яких посад соціалісти, за його словами, не відступляться від питання щодо НАТО.