Серед численних запитань, пропозицій і зауважень, які висловили на адресу редакції парламентського видання викладачі та студенти Національного гірничого університету під час проведення днів «Голосу України» у Дніпропетровську, був і стурбований запит проректора цього вузу Анатолія Косолапова. У ньому йдеться про зволікання і «нестиковки» при впровадженні деяких нормативних актів і законів, які приймає Верховна Рада. Вважаємо, що аналогічна ситуація, в якій з вини галузевих монополістів несподівано опинився колектив НГУ, цілком імовірно, може повторитися, або вже відбувається, й у інших бюджетних установах та закладах. Щоб допомогти запобігти такій практиці, розповімо широкому читацькому загалу про ситуацію, в якій опинився один із найстаріших вітчизняних вузів.

За словами Анатолія Косолапова, тендерна палата, якій надано законом виняткове право надання висновків щодо відповідності закону інформаційних систем для розміщення оголошень про торги, протоколів і звітів, повідомила, що лише одна система відповідає цим вимогам. Це інформаційна система в мережі Інтернет — Портал «Державні закупівлі України» (www. zakupіvlі. com).

Аби запобігти порушенню чинного законодавства під час оплати за договорами, укладеними за результатами процедур закупівель, замовник до звіту про результати здійснення процедури закупівлі обов’язково має додати: копії оголошення про заплановану закупівлю (запрошення до участі у процедурі торгів), оголошення про результати торгів, що були опубліковані у спеціалізованому друкованому засобі масової інформації, завірені цим друкованим ЗМІ, та в інформаційному бюлетені, що видає Тендерна палата України, завірені цієї палатою; копії документа, що підтверджує розміщення документів, передбачених статтею 4-1 цього закону, завірену інформаційною системою в мережі Інтернет. Терміни надання підтверджуючих документів для сайта не встановлено.

Дніпропетровський гірничий університет оголосив і провів кілька процедур запиту цінових пропозицій і згідно з вимогами закону розмістив у мережі Інтернет необхідні документи на єдиному (!) в країні сайті www. zakupіvlі. com, сплативши при цьому за кожну процедуру по 300 грн. Проте з березня вуз не може отримати документи з кодами, що підтверджують розміщення інформації в мережі Інтернет. На звернення НГУ і прохання на сайті і в ТОВ «Європейське консалтингове агентство» університет отримує відповіді про те, що зволікання пов’язане «з великим навантаженням на сайт і поки що вони опрацьовують лише торги за січень-лютий».

А державне казначейство не бере до оплати рахунки з укладених договорів без надання кодів сайта, що нині вочевидь паралізує роботу вузу. Таким чином, спрощена й оперативна процедура із закупівлі товарів та послуг перетворилася на невиправдано громіздку і неефективну.

Анатолій Косолапов та його колеги переконані, що ставити діяльність бюджетної організації, якою є Національний гірничий університет, в залежність від оперативності працівників сайта є недопустимим самочинством. І в цій справі слід якнайшвидше навести необхідний порядок.

Дніпропетровськ.