Партія регіонів наполягатиме, щоб на сьогоднішньому пленарному засіданні Верховної Ради представники блоків Юлії Тимошенко, «Нашої України» та Соціалістичної партії оголосили про створення коаліції. Про це під час прес-конференції повідомив народний депутат Євген Кушнарьов.

Якщо ж цього не станеться, депутати з фракції Партії регіонів обіцяють заблокувати двері зали пленарних засідань. «Нехай домовляються, як у конституційну ніч», — сказав Є. Кушнарьов.

Що стосується формату коаліції, то, за словами депутата, нині ніхто не може сказати, яким він буде. До того ж, додав парламентарій, від жодної політичної сили не отримано негативної відповіді на розісланий «регіонами» проект коаліційної угоди. Тож переговори щодо створення більшості Партія регіонів веде з представниками всіх політичних сил та блоків, представлених у парламенті.

Водночас депутат спрогнозував, що «помаранчевий» союз буде недовговічним. А коаліція за участі Партії регіонів усе одно відбудеться. «Завтра, через рік, але відбудеться». Тому що «без Партії регіонів ніхто не зможе об’єднати українську націю», — наголосив Євген Кушнарьов.

Свій прогноз щодо створення коаліції оприлюднили й політологи. Зокрема, на думку Вадима Карасьова, сьомого червня «помаранчевої» коаліції не буде. Політолог вважає, що у процес формування більшості має втрутитися Президент. Крім того, він висловив переконання, що затягування процесу створення коаліції «це свідома стратегія».

У тому, що тактика затягування небезпечна для країни, переконаний Володимир Фесенко. До того ж політолог зауважив, що подібними діями учасники переговорів дискредитують не лише самих себе, а й ідею конституційної реформи.

В. Фесенко переконаний: настав час, щоб своє слово «з приведення до тями державного апарату» сказали Президент і в. о. прем’єра. Крім того, необхідно активізувати переговори не лише між потенційними учасниками коаліції, а й із потенційною опозицією.

На думку Олеся Донія, нині взагалі можна говорити про період безвладдя. Бо центральна влада не здатна контролювати ситуацію у країні. Водночас політолог припустив, що частина оточення глави держави не зацікавлена у створенні будь-якої коаліції, оскільки після формування органів влади може йтися про перерозподіл влади, а також повноважень.

Нині за будь-якого розвитку подій: непідписання коаліційної угоди і, відповідно, неформування нового уряду, або підписання угоди, але незатвердження нового прем’єра, — у країні навряд чи проводитимуться дострокові парламентські вибори. Президент може пояснити це додатковими витратами з держбюджету, вважає Олесь Доній. А ситуація «політичного хаосу», тим часом, поглиблюватиметься. Водночас політолог не виключив, що пізніше, ймовірно, проводитимуться нові вибори — або до Верховної Ради, або президентські.