Бурхливою виявилася в понеділок сесія Донецької обласної ради. Майже сотня представників блоку Наталії Вітренко пікетували будівлю, де проходила сесія, вимагаючи від депутатів оголосити Донецьку область територією без НАТО.

Таку само вимогу озвучила на сесії керівник фракції названого блоку Наталія Білоцерківська: «Війна на порозі. Натовські війська беруть у кільце Росію і знищують слов’янські народи. Не можна мовчати! За нами Батьківщина, за нами Москва!» Але більшість депутатів проголосували проти включення питання до порядку денного, пославшись на те, що оголошення області територією без НАТО не входить до компетенції обласної ради. Представники блоку Н. Вітренко також наполягали на висловленні недовіри прокуророві області Олексію Баганцю, який оскаржив у суді рішення про надання російській мові статусу регіональної. Однак сесія не підтримала внесення цього питання до порядку денного.

У відповідь депутати від блоку Наталії Вітренко заблокували сесійну трибуну, а прихильники цієї політичної сили, які перебували в залі, вигукували «Ганьба!» і гуділи в дудки. Незважаючи на шумові ефекти, сесія продовжила роботу. Депутати проголосували за заснування Дня російської мови в Донецькій області. Він відзначатиметься щороку 6 червня, в день народження поета Олександра Пушкіна. Ініціатором проведення такого дня виступила обласна організація Партії регіонів. «Політичним замовленням» назвав це рішення представник Соціалістичної партії.

Після того, як усі питання порядку денного було проголосовано, на депутатів та журналістів чекало ще одне випробування: обурені пікетувальники намагалися прорватися до приміщення обласної ради, і охорона була змушена заблокувати всі виходи. Тож на вулицю учасники засідання потрапляли через підвал. Голова обласної ради Анатолій Близнюк прокоментував поведінку представників блоку Н. Вітренко так: «Здорового глузду тут жодного. Тут лише самі амбіції ринкових торгівців». Керівник облради пообіцяв, що наступного разу сесія змінить регламент, щоб унеможливити подібні ситуації.

Донецьк.