Із досьє «Голосу України»

Голова Городнянської районної ради Олександр Михайлович Шанойло (на знімку) народився 13 листопада 1965 року у с. Смичин Городнянського району. Після закінчення Української сільськогосподарської академії працював у КСП «Добробут», яке згодом очолив. Керував також ПСП «Жукотківське», ТОВ «СОНАТ». У березні 2005 року очолив Городнянську райдержадміністрацію.

— Олександре Михайловичу, на Чернігівщині 90 відсотків голів райдержадміністрацій не витримали виборчого іспиту...

— Звичайно, не завжди це залежало від них особисто. Адже виборча конфігурація найчастіше складалася від симпатій виборців до тієї чи іншої політичної сили. Я радий, що, незважаючи на те, що у районній раді «Наша Україна», яку я представляю, отримала вісім мандатів, депутати більшістю голосів довірили посаду голови райради мені. Це свідчення того, що представники всіх поважних партій прагматично зробили ставку не на чиїсь амбіції, а на позицію конструктивних змін, надали перевагу позитивним тенденціям, які намітилися за останній рік у житті району. Зазначу, що за підсумками минулого року план надходжень до районного бюджету було виконано на 127 відсотків. За перший квартал нинішнього вироблено на 4,3 відсотка більше продукції, ніж торік за відповідний період.

— Ви ще сидите у кабінеті голови райдержадміністрації. Отже, виконуєте і свої попередні обов’язки?

— Поки Президент України ще не підписав указ про призначення нового голови райдержадміністрації, деякі питання виконавчого порядку не можна пускати на самоплив.

— Які проблеми нині найпекучіші для району?

— Найгостріше стоїть питання зайнятості населення. У зв’язку з банкрутством заводу «Агат», розформуванням військової частини наш район тривалий час лідирував по безробітним в області. Чотири роки тому їх налічувалося майже 2700 осіб. Торік ми провели велику роботу з легалізації робочих місць, створення нових. Це дало можливість зменшити кількість безробітних до 2000.

— Усе-таки це ще багато.

— Так. А тому працюємо з інвесторами, щоб у Городнянському районі за рахунок створення нових виробництв невдовзі проблему зайнятості зняти з порядку денного. В нас уже є серйозні напрацювання. Скажімо, в лісовому господарстві накопичилося дуже багато відходів. Улітку в нас працюватиме підприємство, яке перероблятиме гілки, тирсу в гранульовані брикети. Це буде добре паливо для сільських осель. Разом з тим підприємство працевлаштує до 60 городнянців. Позитивні зміни сталися в цьому плані й на заводі продтоварів, ЗАТ «Городнянський маслозавод». Намічена добра розкрутка ще кількох підприємств. Але ставку робитимемо і на розширення сфери малого бізнесу, осіб, які забезпечують себе роботою самостійно. Зазначу, в районі вже зареєстровано 605 підприємців. Від діяльності суб’єктів малого бізнесу в першому кварталі до бюджету надійшло 228 тисяч гривень. Це 17 відсотків загального обсягу надходжень.

Інтерв’ю взяв Сергій ПАВЛЕНКО.