У Києві відбулася прес-конференція Президента України Віктора Ющенка «Свобода слова: відповідальність влади, відповідальність медіа», повідомляє кореспондент Укрінформу.

Президент України вважає актуальним започаткування щорічного міжнародного медіа-форуму в Україні, який пропонується проводити 22 листопада в День свободи. Цей форум повинен стати майданчиком для дискусій про місце і роль України в міжнародному інформаційному просторі. Глава держави також підтримує всі ініціативи, спрямовані на подальше впровадження свободи слова в Україні, захист прав журналістів і формування відповідального медіа-середовища.

Зокрема, Президент вважає позитивним прикладом укладання редакційних статутів, які чітко визначають права і обов’язки журналістів та роботодавця, виписують всі нюанси редакційної політики. Віктор Ющенко також виступає за подальше роздержавлення ЗМІ і за створення в Україні суспільного телебачення, а також планує вже на нинішній сесії подати до Верховної Ради ініціативи з вдосконалення законодавства у цій сфері.

Українські журналісти і політики мають консолідувати свої зусилля навколо державних інтересів, наголосив Президент Віктор Ющенко. «Консолідація наших зусиль на національних пріоритетах, на державницьких цілях, на мій погляд, є очевидним викликом — це та лінія, яка не повинна розділяти жодного українського прогресивного політика і жодного українського журналіста», — сказав глава держави.

На його переконання, представники мас-медіа є тією силою і владою, позиція яких впливає на формування позиції мільйонів громадян. Тому сьогодні, коли в країні з порушенням Конституції впроваджується регіональний статус російської мови, створюється політичне напруження щодо НАТО, є інші складні виклики для держави, солідарність журналістів особливо важлива, підкреслив Президент.

Водночас сучасна і чітка інформаційна політика, свобода слова є сутністю державницької діяльності, вважає В. Ющенко. За його словами, є низка принципових питань, які влада має вирішити для цивілізованого забезпечення діяльності ЗМІ. Зокрема, чинні закони потребують невідкладного внесення змін для гарантування незалежності та самозахисту журналістів, удосконалення механізму допуску представників ЗМІ до інформації.