Випускників шкіл щороку меншає і їх «розбирають» ВНЗ. Найскладніше боротися за контингент професійним училищам. Але саме випускники ПТУ найбільш затребувані на ринку праці Львівщини. Про це свідчить кадровий «голод» на підприємствах, де потрібні зварювальники, слюсарі, складальники тощо. Середній вік робітників нині 60—65 років. Люди йдуть на пенсію, а замінити їх немає ким.

Юнаки й дівчата прагнуть вивчитись на економіста чи юриста, незважаючи на те, що 70 відсотків зареєстрованих безробітних на теренах регіону —службовці.

Одним із закладів, який має популярність, є вище професійне училище № 20. У травні воно відзначило 40-річчя. Тоді тут уперше в області відбувся «Ярмарок вакансій» для випускників професійно-технічних навчальних закладів машинобудівного профілю. Ініціатором починання став відділ профорієнтації та працевлаштування ВПУ №20.

На його базі проводиться всеукраїнський експеримент за участю наукових співробітників Львівського науково-практичного центру професійно-технічної освіти АПН України (директор — член-кореспондент, кандидат наук Ярослав Камінецький). Мета заходу — напрацювання пропозицій, рекомендацій як найшвидше та найякісніше підготувати конкурентоспроможного спеціаліста.

Нещодавно в училищі відбувся «круглий стіл» на тему «Особливості організації професійної підготовки фахівців з числа безробітних у ПТНЗ». Його завданням було вироблення єдиної програми дій Львівського обласного центру зайнятості, профтехосвіти і науково-практичного центру ПТО з розв’язання проблем сучасної підготовки фахівців.

Директор ПТУ-20 Володимир Кубай ознайомив учасників акції з матеріально-технічним забезпеченням кабінетів, лабораторій та майстерень. Училище може похвалитися можливістю використовувати інтерактивну дошку (у львівських училищах вона третя), комп’ютерну мультимедійну техніку.

Після зустрічі її учасники мають намір на науковому рівні розробити методику організації професійного навчання безробітних у професійно-технічному навчальному закладі, обгрунтувати і розробити навчально-програмну документацію підготовки фахівців з числа безробітних до підприємницької діяльності, впроваджувати у підготовку фахівців дуальну систему навчання (теоретичне навчання проводити у ПТНЗ, а виробниче — на підприємстві), організувати діяльність нових організаційних структур (бізнес-центрів, бізнес-інкубаторів, технопарків та ін.), що сприяють розвитку підприємництва, працевлаштуванню та соціальному захисту молоді.

Львів.