Футбол. Португалія. Молодіжний чемпіонат Європи (U-21). Фінальний матч. 4 червня. Нідерланди—Україна. 3:0. Голи: Гунтелаар, 11, 43 (п), Гофс, 90+4.

Нідерланди: Вермеєр, Тіндаллі, Влаар, Лойринк, Емануельсон, Айсатті, де Зеув, Сгаарс, Гофс, Гунтелаар, Кастелен. Тренер — Фоппе де Гаан.

Україна: П’ятов, Ярмаш, Чигринський, Яценко, Романчук, Михалик, Годін (Алієв, 46), Чеберячко, Максимов, Мілевський, Фомін (Фещук, 46). Тренер — Олексій Михайличенко.

Вилучено Романчука, 77 (два попередження).

Арбітр — Мартін Ганссон (Швеція).

Порту. Стадіон «Бесса». 30 градусів. 22 000 глядачів.

Не помилюся, коли скажу, що в душах багатьох наших уболівальників грали сурми надії на перемогу. І вони залунали ще голосніше, коли почалася зустріч. Українці контратакували гостро й небезпечно, влучали у стійки воріт. Проте ніяк не змогли реалізувати створеного.

А от суперник — фаворит турніру — своїх шансів не змарнував. Досконально вивчивши гру синьо-жовтих та зробивши висновки з поразки від наших у матчі групового раунду, помаранчеві «дмухали на воду» і якнайсерйозніше побудували свою тактику. Вагоме слово сказав форвард амстердамського «Аякса» Клаас Гунтелаар...

А після перерви ситуацію повністю контролювала збірна України. Її футболісти продемонстрували стійкість і характер, створили безліч гострих моментів, набагато більше від суперників. Вони довели, що вміють добре грати. Та щастя було не їхнім спільником.

Історія, хоч як ми цього не хотіли, повторилася. Маю на увазі події на дорослому Євро—88, коли ми переграли Нідерланди у групі (1:0), а у фіналі поступилися — 0:2.

Та, попри все, виступ збірної України в цьому турнірі заслуговує на найвищу оцінку. Велика честь узагалі потрапити до фінальної частини першості. Ми пам’ятаємо, скільки сил і мужності довелося виявити нашим, щоб здолати у плей-оф бельгійців. Також велика заслуга і честь вийти з групи на першому місці. Зрештою, в підсумку стати другою командою, віце-чемпіонами Європи — видатне досягнення! Повірте, багато команд, окрім збірної Нідерландів, охоче помінялися б місцями з нашими «срібними» хлопцями...