Обвинувачення на адресу медиків із приводу різних махінацій з медикаментами на перший погляд здаються абсурдними. Хіба може людина, що дала клятву Гіппократа, навмисне губити здоров’я свого пацієнта? Якось нелогічно виходить... Проте практика підтверджує, що такі випадки, на жаль, не рідкість. Ними і зацікавилося управління служби безпеки в Луганській області.

Лікування сьогодні коштує дорого. Іноді тільки подумавши про те, яку суму доведеться викласти в лікарні, людина починає шукати альтернативні шляхи до видужання, вдаючись здебільшого до самолікування народними засобами. Як відомо, воно не завжди буває ефективним, але в таких випадках може бути виправдане тільки тим, що не принесло великого збитку сімейному бюджетові. Луганчанка Олена Т. не відноситься до розряду людей, які заощаджують на своєму здоров’ї. Тим паче що діагноз їй поставили досить серйозний — підозра на вірусний гепатит. Довелося лягати в лікарню. Як звичайно буває, лікар написав цілий список ліків, настійно порадивши придбати їх у аптеці, розташованій просто у вестибюлі лікарні. Ліки були досить дорогі, але, як запевнив лікарь, ефективно впливали на оздоровлення.

Йшли дні, але самопочуття пацієнтки ніяк не поліпшувалося. Скоріше навпаки: лікування перетворювалося на муку. Мудра сусідка по палаті якось порадила Олені, поділившись з нею своїми підозрами:

— А ти, дочко, придивися, що тобі «капають». Здається мені, що в цьому відділенні «хімічать» з нашими ліками.

Олені навіть страшно було подумати про те, що з нею можна вчинити так, проте вона вирішила перевірити, чи справді їй через крапельницю вводиться той препарат, який вона кожен ранок купує в лікарняній аптеці. Купивши чергову ампулу эспа-ліпона, вона позначила її шпилькою і разом з іншими ліками віддала старшій медсестрі. Їй дійсно щось увели. Але, прийшовши в аптеку наступного ранку, Олена купила... свою позначену ампулу препарату.

Жінка не стала влаштовувати гучне викриття. Незважаючи на прогресуючу хворобу і погане самопочуття, їй вистачило самовладання цього разу промовчати. Вона вирішила ще раз у всьому переконатися, продовживши свій слідчий експеримент. Так само позначила ще одну ампулу і... знову знайшла її в аптеці.

Викриття було довгим. Насамкінець з’ясувалося, що замість потрібного препарату хворій уводили фізрозчин без будь-яких ліків, від якого, за словами медсестри, «гірше не буде». Обурювався і фармацевт аптеки, вислухавши обвинувачення на свою адресу. Але коли в одній з коробок знайшли позначену Оленою ампулу эспа-ліпона, довелося зізнатися. Директор аптечної фірми спробував зам’яти історію, запропонувавши Олені грошову компенсацію за моральну шкоду. Але хвора відмовилася від таких «послуг» і вирішила продовжити лікування в іншій лікарні. А щоб не постраждали інші пацієнти, звернулася до правоохоронних органів.

І недарма. Співробітниками спецпідрозділу по боротьбі з корупцією й оргзлочинністю управління СБУ була проведена ретельна перевірка викладених у заяві фактів. Як виявилося, випадок з Оленою не одиничний. Іншим хворим також уводився фізрозчин, у кращому разі з аскорбіновою кислотою, замість придбаних препаратів. А дорогі медикаменти поверталися в продаж після того, як їх забирали в пацієнтів.

Сьогодні Олена почувається краще, і вдячна за це своїй мудрій сусідці по лікарняній палаті.

Луганськ.