Минулої суботи в Харкові був перший спекотний літній день. Утім, не тільки за шкалою градусника. Депутати Харківської облради поставили «незадовільно» обласній адміністрації. Партія регіонів, яка домінує в обласній раді, вважає таке рішення логічним і вимагає від глави держави швидкої реакції у вигляді усунення А. Авакова з посади та призначення керівником найбільшого наукового, промислового та сільськогосподарського регіону країни масштабної постаті, що відповідала б цій посаді й відображала політичні симпатії жителів краю. Опальний глава області, хоч і давно чекав такого вердикту місцевого «парламенту», з його рішенням не згодний, вважає його необґрунтованим, незаконним, політичним реваншем старої влади і заявляє, що відстоюватиме свою правоту в суді. Які він наводитиме аргументи й докази, передбачити нескладно. Однак зі 110 депутатів, які взяли участь у голосуванні, 105 проголосували за недовіру Авакову —факт упертий і багатозначний.

ичайно ж, справляла велике враження.

«Порівняно з 2004 роком приріст промислового виробництва становив 12,5 % (по Україні — 3,1 %). За темпами зростання обсягів промислового виробництва з квітня 2005 року регіон посідає перше місце серед основних промислових областей України, таких як Запорізька, Дніпропетровська, Донецька, Луганська і Полтавська.

Зростання досягнуто в 11 основних видах промислової діяльності. Найвищі темпи приросту досягнуто в таких галузях, як виробництво неметалевих мінеральних виробів — 31%, целюлозно-паперова, поліграфічна промисловість, видавнича справа — 30 %, металургія та обробка металу — 28 %, виробництво деревини і виробів з неї — 25 %, легка промисловість — 22 %, харчова промисловість і переробка сільгосппродуктів — 20 %. У машинобудуванні темп зростання обсягів виробництва досяг майже 105 %».

Подібними цифрами й нібито незаперечними фактами доповідь п. Авакова рясніла. Однак виникає запитання: що ж тоді могло статися останнім часом зі свідомістю тримільйонного населення Харківщини? Адже під час президентських виборів за нову владу в області проголосувало десь близько 30% виборців, а під час останніх парламентських виборів — тільки 5%.

Доповідь В. Калашникова (а точніше — скрупульозне депутатське дослідження економічної та соціальної обстановки в регіоні), яку він озвучив від імені більшості політичних партій, представлених в облраді, вражала повною протилежністю. Причому депутати підкреслили, що всю цю інформацію взято з офіційних джерел: нічого особистого — тільки гола правда.

«У 2004 році в промисловості області приріст обсягів виробництва становив

18,2 %. Кожне друге підприємство торік знизило обсяги виробництва або взагалі не працювало. На такому провідному підприємстві області, як тракторний завод, темпи виробництва того року становили тільки 1,5 %. А з кінця минулого року завод фактично припинив роботу.

На інших знакових підприємствах обласного центру, а точніше — країни, наприклад, ДП «Завод імені Малишева» і Харківському авіаційному заводі, ці показники нинішнього року до рівня першого кварталу року минулого становили відповідно 46,9 і 58,1 %.

У цілому в 2005 році спад промислового виробництва спостерігався в 6 районах м. Харкова з 9, у трьох містах обласного підпорядкування і 12 районах області з 22, де є промислове виробництво.

Також скоротилися темпи виробництва на селі, незважаючи на сприятливі погодні умови в 2005-му. Падає поголів’я великої рогатої худоби. За рік — мінус 35,8 тисячі голів. За цей само період скоротилося на 10,4 тис. тонн виробництво молока в сільськогосподарських підприємствах і ще на 8, 9 % у першому кварталі 2006 року. Це один із трьох найнегативніших показників у державі. У 2005 році 123 тис. гектарів орної землі, що дорівнює площі двох сільськогосподарських районів області, не використовувалося для вирощування сільськогосподарських культур.

У першому кварталі нинішнього року збільшилася заборгованість у заробітній платі на 33 %. За цими боргами область у першій трійці в країні».

Колись одна з найпотужніших областей країни сьогодні у становищі хворого реанімаційного відділення, доля якого вже ближче на шляху до бога, ніж до життя. Але не можна не погодитися з точкою зору мудрої людини, депутата В. М’ясниченка, який багато років небезуспішно керував областю і чию правдиву, громадянську позицію зал оцінив тривалими оплесками, що вся біда не в тім, що десь щось не зійшло чи чогось недоодержали. Проблема в тім, що негативні результати закладені в самій системі такого, з дозволу сказати, керування економікою. З приходом нового глави ОДА всю стару управлінську команду вигнали на вулицю. Добре було б, якби їм на зміну прийшли досвідченіші кадри. Але їх не було і немає досі. От і рулюють, як уміють.

Коментуючи це рішення, народний депутат Верховної Ради України, колишній глава ОДА Є. Кушнарьов сказав журналістам, що область не має кваліфікованого керівництва і Президент зобов’язаний звільнити А. Авакова незалежно від голосування. Є. Кушнарьов вірить, що Президент усе зрозуміє і прийме правильне кадрове рішення, а Партія регіонів може запропонувати свою кандидатуру.

Харків.