Товариський матч національних збірних. Україна—Італія. 0:0. 2 червня. Лозанна. Олімпійський стадіон. 7 градусів. 14 000 глядачів (вміщує 20 000). Арбітр — Нобс (Швейцарія).

Україна: Шовковський, Єзерський, Ващук, Русол, Несмачний, Тимощук (Шелаєв, 87), Гусін (Свідерський, 90+2), Ротань (Назаренко, 74), Воробей, Калиниченко (Бєлік, 56), Воронін. Тренер — Олег Блохін.

Італія: Буффон, Оддо, Неста (Барцальї, 61), Каннаваро (Матерацці, 75), Гроссо, де Россі, Пірло (Перотта, 58), Каморанезі (Бароне, 69), дель П’єро (Тотті, 58), Тоні (Індзагі, 58), Джилардіно. Тренер — Марчелло Ліппі.

Якщо наші через певні причини не змогли виставити найбільші свої потуги, то за Італію зіграли всі «зірки». Звичайно, наближення чемпіонату світу і товариський статус матчу не могли не позначитися на діях обох команд. Вони не боролися на смерть, але й чесною грою не переймалися. Чимало грубих порушень було в діях італійців. І найпомітнішими в цій брудній справі були Індзагі, котрий після свистка пнув бутсою в коліно Русола, та Тотті, який вдарив ззаду по ногах Гусіна. Хоча гравець «Роми», мабуть, і пожалкував за вчинене. Бо сам Гусін і його товариші вдосталь надавали Франческо стусанів.

А взагалі італійці були більше націлені на ворота Шовковського, хоча безліч моментів також не створили. На доданій хвилині першого тайму Італія мала чудову нагоду вийти вперед, але удар головою де Россі у чудовому сейві відбив Шовковський. Надійний захист українців у грі з грізною Італією — це чи не найбільша відрада від цього матчу.

Якщо наша збірна до початку чемпіонату світу ще гратиме контрольні матчі, то італійці зустріччю з Україною підбили підсумки, провели генеральну репетицію перед стартом на ЧС—2006.

Напередодні суперечки з українцями наставник італійців Марчелло Ліппі розповів, що в цій грі найважливіше для нього — перевірити насамперед рівень підготовленості лінії оборони. «У попередніх іграх суперники грали з нами в захисний футбол, вони чекали від нас шквалу атак і постійного пресингу, а мені дуже потрібно з’ясувати, на що здатні мої оборонці», — сказав тренер.

Проте й наші футболісти «летіти» вперед не збиралися і не часто турбували воротаря «Скуадри адзурри» Буффона. Хоча таки тиснули на оборонні позиції італійців, тримаючи їх у напруженні протягом усієї гри. В інтерв’ю каналу «РАІ» після поєдинку Ліппі сказав: «Я задоволений цією грою. У матчі не було забитих м’ячів, тому глядачі, либонь, не задоволені цим фактом. Однак як тренер я мав чудову можливість ще раз побачити в дії моїх гравців. Свою команду я побачив такою, з якою хоч завтра готовий вийти на матч чемпіонату світу. Ми готові грати в Німеччині».

Либонь, користь від контакту з таким серйозним суперником мала і збірна України. Олег Блохін дав зіграти всім своїм підопічним, за винятком Реброва, Гусєва, Шевченка і Шуста. Наші футболісти досить добре контролювали м’яча і достатньо чітко діяли в обороні.

Був у нас дуже реальний шанс забити у другому таймі, коли Андрій Воронін вийшов на ударну позицію, але не зміг переграти Буффона. Блохін, на якого «наїхала» телекамера, навіть показав, як це треба було зробити. Підсікти м’яча і перекинути його через воротаря...

Цікаво, що стежки українців та італійців на чемпіонаті світу можуть перетнутися. Якщо вони вийдуть зі своїх груп, то турнірна сітка може звести ці збірні у чвертьфіналі.

Сторінку підготував Віктор БРАНИЦЬКИЙ.