Ніхто не хоче здаватися

На своєму засіданні, яке відбулося в закритому для журналістів режимі увечері в п’ятницю, Житомирська міська ТВК так і не підбила підсумків виборів міського голови. Напередодні представники державної виконавчої служби області повідомили її членам про відкриття виконавчого провадження: до 4 червня включно ТВК мала б скасувати свою постанову від 30 березня про визнання виборів недійсними і офіційно оприлюднити в місцевих друкованих ЗМІ результати виборів міського голови.

Варто нагадати, що Віра Шелудченко вже була оголошена переможцем виборів — після того самого рішення Апеляційного суду від 25 квітня. Вже наступного дня на сесії відповідний документ оприлюднив один з членів комісії — перед цим було заявлено, що голова й секретар хворі. Проте опоненти заявили: то ніякий не протокол, а чернетка, а член комісії вчинив протиправні дії, — і виграли справу в суді.

Уже 29 квітня датовано нову постанову ТВК, в якій названо і строк повторних виборів — 2 липня. Щоправда, про існування цього документа було заявлено тільки 6 травня, що дало підставу прихильникам Віри Шелудченко заявити про грубі порушення вимог закону. Тим часом після судових баталій визнано легітимність першої сесії міськради, на якій головувала Віра Тимофіївна, а отже, і склад затверджених тоді заступників міського голови та членів міськвиконкому. Бракує тільки того, чого й вимагає виконавча служба: протоколу про підсумки виборів міського голови з цифрами набраних голосів і підписами членів комісії. Але ТВК займається іншим: уже надійшло більше двох десятків заяв від бажаючих узяти участь у повторних виборчих перегонах 2 липня. Хоч навіть «самодіяльний» перерахунок голосів на 45 дільницях (постанову ТВК про його проведення, між іншим, було скасовано Апеляційним судом) підтвердив: Віра Шелудченко помітно обігнала найближчого претендента. Так принаймні стверджують ті, хто за тим перерахунком спостерігав.

Втомившись від розплутування тугих вузлів (причому районний і апеляційний суди приймають діаметрально протилежні рішення), депутати міськради на позачерговій сесії проголосували за звернення до гаранта Конституції з проханням допомогти.

Олексій КАВУН.

Житомир.

Десятилітній ювілей Основного Закону

Кабінет Міністрів затвердив план заходів із підготовки та святкування 10-ї річниці Конституції України.

Розпочнеться святкування у палаці «Україна» виставкою фото- та архівних документів, які ілюструватимуть процес прийняття Основного Закону країни. Висвітлення розвитку вітчизняного конституційного права, життя та діяльності історичних діячів відбуватиметься також у закладах культури, військових частинах, місцях відпочинку дітей та молоді.

Крім того, 28 червня в палаці «Україна» за участю представників органів державної влади, місцевого самоврядування, дипкорпусу, міждержавних і громадських організацій, політиків, діячів науки та культури відбудеться святковий прийом. А на майдані Незалежності та Співочому полі пройдуть святкові концерти.

Водночас українські митці зможуть позмагатися в конкурсі проектів пам’ятників гетьману Пилипові Орлику для Києва та Батурина. Не бракуватиме цими днями й наукових заходів: конференцій, зустрічей за круглими столами, виступів у засобах масової інформації.