Українки — шахові королеви

Турин (Італія). Тріумфом українських шахісток завершилася Всесвітня олімпіада. Зігравши в останньому турі внічию з вірменками — 1,5:1,5, команда нашої країни вперше у своїй історії піднялася на шаховий Олімп.

Олімпійськими чемпіонками стали: Наталя Жукова, Катерина Лагно, Інна Гапоненко та Ганна Ушеніна. Цей чудовий і чарівний колектив легко й переконливо пройшов турнірну дистанцію, здобувши 12 перемог (!) у 13 поєдинках — 29,5 очка. Срібними призерками стали росіянки — (28), бронзовими — китаянки (27,5).

У чоловіків перемогли шахісти Вірменії — 36 очок. Другими стали китайці (34), третіми — спортовці США (33). Збірна України, котра перемогла на попередній олімпіаді, цього разу була лише восьмою. Ще одна інформація: президентом ФІДЕ на чотирирічний термін учетверте поспіль переобрано Кірсана Ілюмжинова. За 44-річного президента Калмикії проголосували 96 делегатів конгресу ФІДЕ. За його опонента бельгійського бізнесмена Бесела Кока — 57.

Турнірна хроніка

Плавання. Монако. Перший турнір серії «Маре Нострум». Українці завоювали чотири медалі. Андрій Сердинов виграв заплив на 100 метрів батерфляєм та був другим на 50-метрівці. Олег Лісогор фінішував першим на дистанції 50 метрів брасом. Юрій Єгошин виборов «бронзу» на 100-метрівці вільним стилем.

Наступний етап «Маре Нострум» відбудеться 7—8 червня у французькому місті Канет, куди поїдуть Яна Клочкова, Юлія Підлісна, Олег Лісогор, Андрій Сердинов та Андрій Олійник.

Легка атлетика. Осло (Норвегія). Турнір серії «Золота ліга ІААФ». Забіг на милю був останнім видом змагань, і друге місце в ньому виборов Іван Гешко, який пропустив поперед себе лише Алекса Кіпчірчіра з Кенії.

До речі, і Кіпчірчір, і Гешко поліпшили найкращий результат поточного сезону (3.51,53). Кенієць переміг із результатом 3.50,32 хв. Гешко здолав милю за 3.50,89. Окрім високого результату Іван Гешко одержав від організаторів турніру й високу матеріальну оцінку своєї роботи — 12 000 доларів призових. У бігу на 100 метрів Жанна Блок поділила четверте місце з американкою Мелісою Барбер. Обидві бігунки показали однаковий час — 11,32.

Сарагоса (Іспанія). Турнір Гран-прі ІААФ. У наших дві «бронзи». В штовханні ядра Юрій Білоног став третім з результатом 19,95 метра. Таку само позицію у стрибках з жердиною виборов Олександр Корчмід (5,65).

Футбол. Мюнхен (Німеччина). На засіданні суддівського комітету ФІФА названо прізвища арбітрів, які працюватимуть на перших 16 матчах ЧС—2006:

Іспанія—Україна (Массімо Бузакка, Швейцарія); Туніс—Саудівська Аравія (Марко Шилд, Австралія); Франція—Швейцарія (Валентин Іванов, Росія); Польща— Еквадор (Тору Камікава, Японія), Англія—Парагвай (Марко Родрігес, Мексика); Тринідад і Тобаго—Швеція (Шамсул Майдин, Сингапур); Аргентина—Кот-д’Івуар (Франк де Бліккер, Бельгія); Сербія і Чорногорія—Нідерланди (Маркус Мерк, Німеччина); Мексика—Іран (Роберто Росетті, Італія); Ангола—Португалія (Жорже Ларрионда, Уругвай); Італія—Гана (Карлос Симон, Бразилія); США—Чехія (Карлос Амарилла, Парагвай); Бразилія—Хорватія (Беніто Арчундіа, Мексика); Австралія—Японія (Ессам абд Ель Фатах, Єгипет); Корея — Того (Грем Полл, Англія).

Гандбол. Жіноча збірна України (тренер — Леонід Ратнер) пробилася до фінальної частини чемпіонату Європи. Вона виграла матч у відповідь (плей-оф) у збірної Словаччини (27:22) на її майданчику. Нагадаємо, що в Києві наші спортовки також взяли гору — 27:24. Фінальна частина Євро—2006 відбудеться 7—17 грудня у Швеції.