У півторамільйонному Гамбурзі за кілька днів розпочнеться чемпіонат світу з футболу. То чи треба дивуватися, що організатори прес-туру для київських журналістів — PR-команда оргкомітету чемпіонату світу «Гамбург Маркетинг ГмбХ» і «Гамбург Туризмус ГмбХ» за підтримки компанії «АероСвіт — Українські авіалінії» передовсім показали нам Етнографічний музей з його експозицією «Захоплення футболом», що сягає 1 тис. кв. м. З’ясовується, у футбол можна грати м’ячами, сплетеними з лози, скрученими з ганчір’я, зі зв’язаних докупи кількох бляшанок та з будь-якого іншого матеріалу, що потрапив під руку. Тут є найстаріший експонат — м’яч з телячої шкіри з «камерою» зі свинячого міхура всередині, в якому, запевняють екскурсоводи, збереглося повітря XVІ століття. У музеї представлена історія світового футболу: хто й коли встановив ворота, як виникли правила, хто вигадав форму для гравців, як з’явилися фани. Тут доходиш висновку: мало не всі народи переконані, що цю гру вигадали саме вони...

А київських журналістів запросили подивитись, як місто підготувалося до найважливішої спортивної події року та до прийняття уболівальників з усього світу. І не тільки тому, що команда Олега Блохіна на місцевому стадіоні «АОЛ-Арена» 19 червня зіграє свій другий матч групового турніру проти футболістів Саудівської Аравії, а й щоб розповісти про свою північну Венецію — так ще називають Гамбург. Адже й після чемпіонату світу ФІФА-2006 він залишиться воротами у світ...

«Світ в гостях у друзів»

Під таким девізом з 10 по 30 червня в Гамбурзі відбуватимуться ігри чемпіонату світу ФІФА-2006. На п’ятизірковій ультрасучасній «АОЛ-Арені» — найкращому стадіоні Німеччини, кваліфікованому УЄФА найвищою категорією, пройде п’ять матчів: чотири групові та один чвертьфінальний. Особливість цієї спортивної арени — невелика відстань від трибун до ігрового поля. Стадіон — під дахом-парасолею, котра за відсутності дощу згортається. «АОЛ-Арена» побудована на місці старого стадіону 1998 року. Тоді в цю спортивну споруду інвестували 110 млн. євро.

До нинішнього чемпіонату арену причепурили, вклавши майже 2,5 млн. євро. Понад 1,5 млн. пішло на нову електронну систему забезпечення. На решту грошей все оновили: замінили меблі, килимові покриття, на сидіння для уболівальників наділи нові чохли. Коли ми там побували, ігрове поле ще було без трави. Згорнуте в рулони по 10 м завдовжки та 1 м 20 см завширшки, газонне покриття лежало обабіч, поки трактор з котком вирівнював поле. До першої гри Аргентина — Берег Слонової Кістки траву підстрижуть до висоти 2,5 см. ФІФА обрала постачальника трави з Голландії, де її вирощують найкращу. Організатори розповіли, що на 12 стадіонах Німеччини, де відбуватимуться матчі чемпіонату, покриття буде однаковим.

Чемпіонат висвітлюватимуть п’ять тисяч журналістів. Крім прес-центру на самому стадіоні, облаштований ще один — у спеціальному наметі на даху бункера часів другої світової війни. Сіра громадина не прикрашає набережну вздовж порту, але позбутися її поки що неможливо. Єдиний варіант — підкласти вибухівку. Але тоді злетять у повітря всі споруди довкола. Тому бункер використовують для різноманітних зібрань.

Особливих засобів безпеки у Гамбурзі не створювали. Але додатково працюватиме ще три тисячі поліцейських. Проте за потреби «зелений автобус» — щось на зразок нашого «спецназу» — прибуде за кілька хвилин. Співробітники «АОЛ-Арени» кажуть, що надто активна діяльність правоохоронних органів трохи дратує, бо обстановка на робочих місцях нагадує тюремну: обшуки, спеціальні перепустки, перевірки. Втім, до таких заходів ставляться все-таки з розумінням: краще «переборщити», ніж потім мати проблеми.

Оле! Оле! Оле!

«АОЛ-Арена» має 51055 сидячих місць. З них 3300 дорогі — для особливо важливих персон, які щороку дають дохід вісім мільйонів євро. Проте придбати квитки на матчі — далеко не всім по кишені, зокрема молоді. Тому організатори пропонують для них дешеві стоячі місця. А щоб не було спекуляцій квитками, їх зробили іменними, котрі дійсні лише за умови пред’явлення документа з фотографією.

Але є фани, котрим не дісталися квитки, й вони неспроможні заплатити за готель. Організатори пропонують таким широку програму — від наметового містечка в передмісті Гамбурга до культурних заходів. Приїжджі можуть заночувати в кемпінгу за адресою Ehestorfer Weg,188, де створені належні санітарні умови. Вартість проживання тут — 7,5 євро. Можна також поснідати за 3,5 євро, обід і вечеря теж за помірною ціною.

Представник «Гамбург Маркетинг ГмбХ» Гідо Нойманн розповів, що одним з найважливіших заходів під час чемпіонату буде фестиваль уболівальників. Передбачається, що він збере понад 50 тисяч шанувальників футболу. На великих площах установлено велетенські екрани для спільного перегляду світової першості. Але очікується, що найбільш видовищним буде гамбурзький проект «Блакитні ворота»: на 120 висотних будинках міста встановлено ворота з люмінесцентних трубок, що імітують футбольні. Вони будуть оптично зв’язані лазерними променями, котрі посилатимуться з телевежі.

І насамкінець: дістатися на матчі чемпіонату світу наші вболівальники можуть літаками компанії «АероСвіт» — Українські авіалінії», яка здійснює регулярні рейси між Києвом і Гамбургом. Віднедавна вона почала надавати своїм пасажирам нову послугу — комплексні перевезення власними літаками та потягами німецької залізниці. Кожен пасажир рейсу «Київ—Гамбург» має змогу дістатися швидкісним потягом до будь-якого міста ФРН. Але вартість авіаквитка не збільшується, бо витрати на поїздку залізницею «АероСвіт» бере на себе. Така само система і на зворотному шляху: придбавши квиток до Києва, пасажир має можливість дістатися поїздом до Гамбурга з будь-якого міста Німеччини.

Київ—Гамбург—Київ.

Редакція дякує організаторам — «Гамбург Маркетинг ГмбХ», «Гамбург Туризмус ГмбХ» і компанії «АероСвіт —Українські авіалінії» — за можливість ознайомитися з підготовкою до чемпіонату світу з футболу в Гамбурзі.