Російська мова зберегла статус регіональної на території Харкова. За відхилення протесту прокурора міста проголосувала переважна більшість депутатів — 77 із 100.

Коментуючи це рішення, міський голова Харкова Михайло Добкін підкреслив: «Я завжди говорив, що питання мови — питання надумане. Харків’яни розмовлятимуть тією мовою, якою вони хочуть розмовляти».

Відхилення протесту прокурора — не кінець мовної епопеї, а тільки початок. Прокурор міста Володимир Суходобов уже заявив, що має намір оскаржити рішення сесії в суді. Втім, суд може затягтися на місяці, якщо не на роки. Десять років тому харківська справа про так званий завищений статус російської мови в українському регіоні розглядалася протягом п’яти років. Перемогла державна мова. Щоправда, для цього треба було дійти до Верховного Суду. Однак тепер юрист міськради Олександр Новак упевнений, що перемога залишиться за депутатами.

У нас на сьогодні значно зміцнилася позиція порівняно з 1996 роком, каже він. В основу рішення покладена європейська хартія про мови. Сподіваємося, що це допоможе нам відстояти рішення міськради в судах України і за її межами. Втім, навіть Європейський суд не в змозі змусити депутатів скасувати власне рішення. Єдине, що може загрожувати народним обранцям, —розпуск міськради. Якщо, звичайно, цього захоче міський голова.

Перед початком сесії біля міськради на акцію протесту зібралося, за оцінками правоохоронців, близько 10 тисяч осіб, які представляли різні партії та організації.

Підкреслю, що ця сесія стала такою резонансною не тільки через мовну проблему. Харківські депутати взялися всерйоз і за так званий будівельний бум. Рішення попереднього складу міської ради про виділення під будівництво земельних ділянок у найкращих міських куточках їхні нинішні колеги мають намір скасувати, незважаючи навіть на те, що багато будинків уже зведені на декілька поверхів, а то й наполовину. Якщо такі кардинальні рішення буде прийнято — на місто чекає низка судових процесів інвесторів.

Микола КОСИЙ.

Харків.

У Полтаві призупинили приватизацію

Депутати міської ради Полтави встигли провести уже дві сесії, на яких загалом сформовано керівні органи ради та виконкому. Секретарем міськради обрано представника фракції БЮТ Андрія Матковського, за якого проголосувала навіть більшість опозиційних депутатів-регіоналів. Затверджено й першого заступника міського голови (ним став Анатолій Бодник), інших заступників, обрано виконком міськради та голів постійних депутатських комісій.

На останній сесії створено робочу групу, яка проаналізує всі найважливіші рішення попереднього складу міськради. Адже є підозра, що не всі з них ухвалювалися на законних підставах. Особливо це стосується виділення земельних ділянок, використання бюджетних коштів та приватизації тих чи тих об’єктів. Депутати призупинили дію програми приватизації на 2006 рік та реалізацію деяких будівельних проектів.

— Звісно, ми не хочемо відлякувати інвесторів, —засвідчив секретар міськради Анатолій Матковський, — але є потреба розібратися у власному господарстві, тому протягом найближчих 10 днів ми плануємо завершити цю перевірку. А загалом стратегічна мета така: місто має розвиватися не для бізнесу, а для людей, щоб вони почувалися комфортно і з розумінням сприймали ті чи інші рішення нової міської влади.

Прийшов на сесію і новопризначений голова облдержадміністрації Валерій Асадчев. Керівник області вважає: жодних перепон для нормальної співпраці немає. Залишилося тільки вирішити ще одне болюче питання — провести повторні вибори міського голови.

Віталій СКОБЕЛЬСЬКИЙ.

Полтава.