Голова Верховної Ради четвертого скликання Володимир Литвин не відкидає, що новий склад Конституційного Суду може визнати неконституційним внесення змін до Основного Закону країни від 8 грудня 2004 року.

Володимир Литвин сказав про це в розмові з журналістами. Так він прокоментував позицію Президента України Віктора Ющенка, який ув’язує призначення Прем’єр-міністра з формуванням Конституційного Суду. На думку голови Народної партії, «це не ультиматум, а підведення позиції під сценарії, які розробляються».

Володимир Литвин висловив думку, що після формування коаліції, обрання керівництва Верховної Ради і Кабінету Міністрів глава держави залишається осторонь політичних процесів. А тому після сформування Конституційного Суду, вважає колишній голова парламенту, перше питання, яке розглядатимуть судді КС після його сформування, — конституційність змін до Основного Закону.

На думку Володимира Литвина, проблема — в різному трактуванні процедури внесення змін до Конституції. А після прийняття судом відповідного рішення зовсім інакше формуватиметься уряд, і «не буде потреби в коаліції».

Водночас голова Народної партії припускає, що парламент може й не погодитися на пропозицію Президента України, а отже, глава держави може заблокувати дії народних обранців, відмовившись вносити запропоновану кандидатуру прем’єра.