Родзинкою ІV міжнародного музичного фестивалю імені Петра Чайковського та Надії фон Мекк у Вінниці став виступ Національного театру опери та балету імені Т. Шевченка.

Хоч обласна сцена для трупи із 60 артистів була затісною, «Лебедине озеро» і «Лускунчик» у їхньому виконанні так зачарували зал, що глядачі готові були стоячи аплодувати без кінця. Заступник гендиректора театру Анатолій Кожуховський сказав, що Опера оце вперше за останніх 20 літ виїхала на гастролі в обласний центр. Артисти мали за честь побувати тут, де великий композитор розпочав роботу над «Лебединим озером».

38-річний Чайковський, викладач Московської консерваторії, приїхав на Вінниччину у 1878 році на запрошення графині Надії фон Мекк. Оселився у Браїлові, в її маєтку, де був чудовий парк з озером. Тамтешні білі лебеді зачарували композитора. У цій райській місцині за три роки Чайковський написав Літургію Святого Іоанна Златоуста, «Орлеанську діву», сім романсів, серед яких — «Средь шумного бала», «То было раннею весною», Велику сонату. А для скрипки з фортепіано — «Воспоминания о дорогом месте», «Размышления», «Скерцо», «Мелодия».

У 1990 році в Браїлові, у тому самому будинку графині, відкрито музей Чайковського. Тут працівники Вінницької облфілармонії започаткували Дні великого маестро, які чотири роки тому переросли у міжнародний музичний фестиваль. Крім вітчизняних виконавців, у ньому взяли участь артисти й музиканти з Білорусі та Польщі. Як каже один з організаторів фестивалю, директор філармонії Віктор Клепіков, вже майже домовились про участь у наступному музичному дійстві квартету московського Большого театру. Поки що росіяни жодного разу не приїздили на фестиваль.