Визнаний світом...

Хокей. Анатолій Хорозов — постать авторитетна не лише в українському спорті. Його знають і поважають у багатьох країнах. З 1963 по 1997 рік Анатолій Миколайович захоплено і з великою користю працював президентом національної Федерації хокею України. Хоча то була робота на громадських засадах. Основна — керівник справами Держплану республіки.

За цей тривалий час найшвидша у світі гра стала чи не найпопулярнішою в Україні. Київські, харківські, сіверськодонецькі спеціалізовані школи підготували сотні майстрів найвищого гатунку — чемпіонів світу та олімпійських, переможців і призерів юнацьких і молодіжних першостей світу та Європи.

Київський «Сокіл» та харківське «Динамо» успішно і помітно виступали у вищій лізі чемпіонату СРСР. Особливо кияни, котрі стали бронзовими призерами першості 1985 року. Київську СДЮШОР «Сокіл» не раз визнавали найкращою в колишньому Союзі.

І до всіх подій безпосередньо був причетний пан Хорозов. Коли склав президентські повноваження, активної діяльності не припиняв. І тепер у свої 81 рік Анатолій Миколайович, ветеран війни, не шкодуючи сил і часу, намагається посприяти улюбленому хокею вже на посаді почесного президента ФХУ.

А оце нещодавно його прийняли до Залу слави Міжнародної федерації хокею (ІІХФ) у Торонто (Канада). На недавньому чемпіонаті світу в Ризі (Латвія) президент ІІХФ Рене Фазель вручив Анатолієві Миколайовичу диплом про членство в цьому елітному клубі. До речі, такої честі громадянин України удостоєний уперше. А на пострадянському просторі лише кілька росіян здобули такої шани.

Позавчора у столичному готелі «Салют», яким керує наш герой, відбулася його зустріч із журналістами і колегами. Багато теплих і щирих слів на адресу Анатолія Миколайовича сказали заслужені тренери України — Анатолій Богданов, Валентин Уткін і Василь Фадєєв.

А от представники Міністерства у справах сім’ї, молоді та спорту, НОКу, міської держадміністрації, керівники ФХУ не знайшли часу відвідати це зібрання і привітати співвітчизника із планетарною відзнакою. В багатьох країнах такій події надають найбільшого розголосу. «Винуватця» вшановують на найвищому рівні. Ми, на жаль, ще не дожили до такого часу...

Але друзі й соратники Анатолія Миколайовича сидіти склавши руки не збираються. Є задум провести свято у Палаці спорту. Можливо, у програмі заходу буде і прощання з хокеєм видатного українського форварда, зірки НХЛ Дмитра Христича.

Віктор БРАНИЦЬКИЙ.

Людина-легенда

Його досягнень вистачить на велику команду. Учасник п’яти олімпіад, дворазовий чемпіон ігор (Рим-60 і Мехіко-68), срібний призер (Мюнхен-72), бронзовий (Токіо-64), шестиразовий переможець матчів СРСР—США, володар повного комплекту нагород чемпіонатів Європи, багаторазовий рекордсмен світу зі спортивної ходьби на 20 кілометрів. А ще — заслужений майстер спорту, заслужений тренер України, заслужений працівник фізичної культури, кавалер Олімпійського ордена та багатьох інших нагород, почесний громадянин Сум, людина, чиє ім’я за видатні спортивні досягнення та довголіття у великому спорті занесено до Книги рекордів Гіннесса. Це — Володимир Голубничий. Людина-легенда, гордість і слава України.

Свою першу золоту медаль Володимир Степанович завоював на «дорослому» чемпіонаті України в 17, а залишив великий спорт у солідному віці, на початку 80-х. Став тренером і виховав цілу плеяду продовжувачів своєї справи — рекордсменів і чемпіонів. Сьогодні легенді світового спорту виповнюється 70 років.

Колектив «Голосу України» від щирого серця вітає від себе і майже 200-тисячної читацької аудиторії газети Володимира Голубничого з круглою датою і зичить йому міцного здоров’я, щастя і ста років життя!

Владислав ЖМУРКОВ.

Суми.

Звідусіль

Футбол. Відбірний чемпіонат України серед команд вузів. Ми вже повідомляли про закінчення групового раунду. Попереду — фінальна частина, котра відбудеться наприкінці червня. На останньому засіданні виконкому Студентської футбольної ліги України (СФЛУ) затвердили календар ігор. Пропонуємо його вашій увазі.

Група А змагатиметься на олімпійській базі «Святошин» (19-й кілометр), група В — гратиме на стадіоні НАДПСУ в Ірпені.

24 червня. А — «Університет» (Чернівці) — «Легкпром» (Київ), «БДАУ-Рось» (Біла Церква) — «Техуніверситет» (Кіровоград); В — «Буревісник» (Тернопіль) — МАУП (Київ), «Юнга-морська академія» (Одеса) — НАДПСУ (Ірпінь).

25 червня. А — «БДАУ-Рось» — «Університет», «Техуніверситет» — «Легкпром»; В — «Юнга-морська академія» — «Буревісник», НАДПСУ — МАУП.

26 червня. А — «Університет» — «Техуніверситет», «Легкпром» — «БДАУ-Рось»; В — «Буревісник» —НАДПСУ, МАУП — «Юнга-морська академія».

28 червня. Київ. Стадіон ФК «Оболонь» (станція метро «Героїв Дніпра»). Матч за третє місце (10.00). А2—В2. Фінал (12.00). А1—В1.

***

Ньон (Швейцарія). Україна та Польща представили спільну заявку у боротьбі за Євро—2012. Зробили це президенти футбольних федерацій України та Польщі — Григорій Суркіс і Міхал Лісткевич, міністри спорту обох країн Юрій Павленко і Томаш Ліпєц, президенти національних олімпійських комітетів Сергій Бубка та Петро Нуровський.

Польський та український міністри спорту Томаш Ліпєц і Юрій Павленко засвідчили, що підготовка до Євро—2012 УЄФА матиме беззастережну підтримку урядів обох країн. Відзначимо, що у грудні всі претенденти намагатимуться ще раз підтвердити свою спроможність бути господарями Євро—2012. Суперниками України та Польщі в цій боротьбі є Угорщина та Хорватія, а також Італія.

***

Лондон (Англія). Форвард збірної України Андрій Шевченко в середу пізно ввечері зміг оформити свої відносини з лондонським «Челсі». Контракт підписано на чотири роки. А трансфер українця став найдорожчим в історії клубу і англійської Прем`єр-ліги. За неофіційною інформацією, «Челсі» заплатив за Шевченка 30 мільйонів фунтів стерлінгів!