Достроково припинили повноваження

Позачергова сесія Чернігівської міськради відхилила пропозицію вітренківців надати російській мові статус регіональної. Поки що це питання вирішено попередньо розглянути в комісіях.

Сесія прийняла відставку міського голови Миколи Рудьковського. Як відомо, він перейшов на постійну роботу до Верховної Ради. Рішення про дострокове припинення повноважень міського голови підтримали під час таємного голосування 29 депутатів із 41 присутнього. «Проти» проголосували 9. Якби останніх виявилося більше, можливо, народному депутату України вдалося б ще тривалий час обіймати дві посади. Обов’язки міського голови до нових виборів, на які в бюджеті міста немає коштів, виконуватиме секретар ради, 29-річний соціаліст Віталій Голець.

Сергій ПАВЛЕНКО.

Чернігів.

Зарплату — на благодійництво

Колишній народний депутат двох скликань і бізнесмен, а нині міський голова Калуша Ігор Насалик на сесії міської ради відмовився від усіх надбавок до заробітної плати. А свою щомісячну зарплатню градоначальник пообіцяв перераховувати міській поліклініці замість благодійних внесків від хворих. Про це «Голосу України» повідомила керуюча справами міськвиконкому Наталія Бабій.

Також на зустрічі з підприємцями Ігор Насалик запропонував створити фонд допомоги для малозабезпечених верств населення, зокрема працівників культури, освіти, інвалідів, і повідомив, що готовий стати першим його вкладником. Міський голова пообіцяв залучити до наповнення фонду й відомі торгові марки. Прозорість і відкритість роботи фонду має забезпечити новостворена рада підприємців, яка розпоряджатиметься його коштами.

Дарина НАЗАРЧУК.

Івано-Франківськ.

Прискорте повернення заощаджень

Київський міський голова Леонід Черновецький звернувся з листом до в. о. Прем’єр-міністра України Юрія Єханурова з проханням прискорити повернення населенню знецінених у 1991—1995 роках заощаджень. Про це «Голосу України» повідомили у прес-службі Київської держадміністрації.

Л. Черновецький нагадує, що держбюджетом-2006 передбачено освоєння 600 мільйонів гривень на поступову компенсацію громадянам втрат від знецінення грошових заощаджень. Однак уряд і досі не прийняв відповідну постанову. (Станом на 2 січня 1992 року залишки проіндексованих вкладів становили 124,19 мільярда гривень, в тому числі 2,29 мільярда гривень — цінні папери колишнього СРСР, з яких повернуто громадянам 2,435 мільярда гривень, що становить не більш як два відсотки.)

До речі, днями столичний градоначальник підписав розпорядження про виділення 37 мільйонів 400 тисяч гривень на адресну матеріальну допомогу окремим категоріям малозабезпечених киян.