До продовження роботи парламенту залишилося менше тижня, а ситуація навколо коаліції досі невизначена.

Поки політичні сили продовжують домовлятися, кому дістануться крісла глави парламенту й уряду, і розподіляють «сфери відповідальності», радник глави держави Микола Полудьонний під час брифінгу в секретаріаті повідомив: Президент не зобов’язаний підтримувати на пост Прем’єр-міністра саме ту кандидатуру, яку визначить парламентська коаліція.

За його словами, Конституція встановлює право глави держави внести запропоновану коаліцією кандидатуру на пост прем’єра. Але нічого не каже про його безпосередній обов’язок «проштампувати» рішення коаліції.

На думку комуніста Адама Мартинюка, існує вірогідність затягування призначення глави уряду з боку Президента. Народний обранець переконаний: створення парламентської коаліції нині залежить від волі глави держави. І якби ця воля була, ніщо не заважало б створити її ще 25 травня — в день відкриття першої сесії парламенту. Тож оголошення перерви в засіданні сесії до сьомого червня — це свідоме затягування часу, переконаний А. Мартинюк.

Щоправда, парламентарій не впевнений у створенні коаліції й протягом місяця. Хоча, на думку депутата, відсутність більшості не призведе до розпуску парламенту, бо це невигідно Президентові.

Представник Партії регіонів Євген Кушнарьов не виключає створення опозиції всередині... помаранчевої коаліції. Яка робитиме все, щоб дії уряду — і особливо прем’єра — не були успішними. А представник фракції БЮТ Володимир Полохало переконаний: стабільна коаліція демократичних сил, яка матиме приблизно 240 депутатів, буде створена в межах, визначених Конституцією.

А заступник керівника фракції БЮТ Микола Томенко заявив, що Блок Юлії Тимошенко, «Наша Україна» і Соціалістична партія вже визначили регламент роботи парламентської більшості та значну частину програми майбутнього уряду.

«На сьогодні загалом опрацьовані основні засади внутрішньої та зовнішньої політики України, а також виписаний регламент роботи парламентської більшості та значна частина програми діяльності коаліції», —повідомив парламентарій. За його словами, позиція всіх учасників робочої групи полягає у необхідності максимально прописати загальні принципи і механізми реалізації завдань коаліційного уряду на п’ять років.