Луганська обласна організація «Зелений світ» сьогодні б’є на сполох: у Білокуракинському і Біловодському районах проводять несанкціоновану рубку байрачних лісів, основу яких становить дуб. Саме ці території вважаються резервом генофонду Лісостепу і, згідно з класифікацією, належать до групи лісу, що виконує природоохоронні функції. Луганські журналісти провели незалежне розслідування і підтвердили цей факт.

У межах Білолуцького лісництва суцільна рубка байрачного лісу становила майже три гектари. На відстані приблизно два кілометри біля села Приходьківка Білокуракинського району споруджено 12 печей, в яких цей ліс спалюють для виробництва деревного вугілля. Потужність кожної такої топки за дві доби становить 400—500 кг готового «шашликового» палива. Ліс рубають на території одного району, а спалюють у сусідньому.

Перший заступник начальника державного лісогосподарського об’єднання «Луганськліс» Володимир Шевченко звинувачення в безконтрольності з боку свого відомства в частині збереження державної власності не приймає. Він вважає, що проблема надумана екологами і журналістами, а вирубку лісу пояснює потребою, обумовленою плановим доглядом. У регіоні є вже 3—4 генерація лісу і це може спричинити гниття дерев. Гине дуб у заплавах річки, але його молодняк не проростає, оскільки не має для цього умов. В області справді є проблема дібров і байраків. Вони вмирають, отже, їх рубка необхідна, пояснює Володимир Шевченко.

Однак проблема набагато глибша. Байрачні ліси, які колись були власністю держави (одні належали колгоспам, інші —лісівницьким господарствам), сьогодні частково перейшли структурам різної форми власності. Догляд за байраками став безконтрольним, рубка лісу триває з порушенням будь-яких правил. У тому місці, де побували журналісти, повалені дуби не були вражені хворобою, про що свідчила цілісність деревини як зовні, так і на спиляному стовбурі. Це підтвердили і фахівці. На виїзді з лісу зафіксовано 60 стовбурів у прикорені від 25 до 50 см. І все це буде кинуто в топку з комерційною метою. За попередніми підрахунками журналістів, на кожній печі за один раз заробляють 2 тис. грн., а на дванадцяти виходить 24 тис. грн. Цей дохід аж ніяк не на користь держави. На власності громади хтось заробляє великі гроші, і цей факт, до речі, поки що не зацікавив правоохоронні органи. Ліцензії на вирубку лісу дають органи місцевого самоврядування, однак такого документа на прохання журналістів так і не показали.

Глава правління громадського комітету захисту конституційних прав і свобод громадян Микола Козирєв звертає увагу і на інший важливий аспект. Працівників з місцевого населення, що обслуговують печі і проводять несанкціоновану вирубку дерев, штовхають на порушення закону ті, хто на цьому добре заробляє і перетворює людей на чорну робочу силу.

Голова луганської обласної організації «Зелений світ» Валерій Денщик і Микола Козирєв звернулися до прокурора Луганської області з проханням розглянути викладені в заяві факти в порядку прокурорського нагляду. Журналісти обіцяють їм свою підтримку.

Луганськ.