Схоже, на Луганщині починають серйозно замислюватися про принади сільського туризму. Ще два роки тому про це говорили з подивом: який може бути «зелений» туризм в умовах степового Донбасу? Сьогодні, слава Богу, можливості для організації відпочинку любителів природи й екзотики побачили і тут. Особливо після того, як Лиманська сільрада Старобільського району виграла грант і сьогодні приступає до здійснення планів з підготовки об’єктів туристського маршруту.

У цьому районі розташований Бутковський заказник, гарний терасований берег найчистішої в області річки Айдар. Великі можливості щодо розвитку сільського туризму, на думку фахівців, має Станично-Луганський район, в якому живі традиції донського козацтва. Однак, як вважає провідний спеціаліст відділу туризму й охорони культурної спадщини управління культури облдержадміністрації Марина Тищенко, ментальність населення така, що не дає змоги розгорнути «зелений» вид відпочинку на повну силу. Міські жителі свою літню відпустку асоціюють тільки з морським узбережжям, а селяни не мають таких побутових умов, що могли б задовольнити відпочивальників. Крім того, забудови населених пунктів, як правило, розташовані вздовж магістральної траси: шумно, курно. Ще один мінус закладений у ставленні до організації такого виду туризму з боку керівників місцевих органів влади. На жаль, вони не бачать у цьому додаткового джерела свого бюджету.

Проте туристичні фірми, що працюють на вивіз туристів з області, починають замислюватися над можливістю відкрити місцеві маршрути. Поки що тільки для мешканців області, а потім і для тих, хто хоче побачити Донбас і трохи пожити в умовах краю.

Луганськ.