Тернопільська облрада закликає Президента України, Верховну Раду, Генеральну прокуратуру, місцеві ради усіх рівнів та українську громадськість визнати антиконституційними рішення окремих місцевих рад про надання регіонального статусу російській мові.

Питання, як передає «Інтерфакс-Україна», ініціювала депутатська фракція Конгресу українських націоналістів, яку на сесії облради підтримали 108 депутатів.

«Вороги української національної ідеї, української державності чудово розуміють, що знищення мови — це знищення душі народу, знищення генетичного коду української етнічної нації з його самобутньою духовністю, культурою, історичним минулим, що у підсумку призведе до загибелі української держави», — вказується у зверненні Тернопільської облради.

На думку народних обранців-тернополян, такі рішення їхніх колег з певних регіонів «є сигналом до розпалювання міжнаціональної ворожнечі, активізації діяльності антиукраїнських сил й іспитом для новообраної законодавчої влади». Тому тернополяни закликають стати на захист рідної мови, підтримують винесені прокурорами протести на рішення деяких «російськомовнолюбних» рад і вимагають кримінального покарання для порушників Конституції України, організаторів розпалювання міжнаціональної ворожнечі.