У Верховній Раді зареєстровано законопроект про нейтральний, позаблоковий статус України. Як відомо, такий статус нашої держави було передбачено ще на зорі української незалежності у схвалених парламентом Декларації про державний суверенітет України, а потім і в новій Конституції. Цього разу нейтралітет нашої держави вирішили посилити на законодавчому рівні регіонали. Автор законопроекту — представник Партії регіонів Володимир Зубанов.

У документі він пропонує вказати, що політика нейтралітету передбачає відмову України від участі у військових і військово-політичних блоках, у військових конфліктах інших держав; від підписання зобов’язань чи міжнародних угод військового спрямування; від дозволу на розміщення на території України військових баз інших держав; від передачі військових кораблів, зброї, боєприпасів, інших подібних матеріалів сторонам, що воюють; від надання кредитів іншим державам для ведення війни; від кооперації з учасниками воєнних дій у виробництві озброєнь і військової техніки; від виробництва і придбання зброї масового знищення.

Не можна не оцінити очевидний прогрес такого прояву миролюбності на тлі голосувань політичних однодумців автора законопроекту, скажімо, з питань відправлення до Іраку і відкликання звідти нашого миротворчого контингенту. Як так само не замислитися у контексті законопроекту з приводу стійкого ставлення проросійськи налаштованих політиків до дислокації військових баз російського Чорноморського флоту на території України? Невже регіонали за його негайне виведення? Відповідь знаходимо у самому законопроекті: пан Зубанов пропонує обмежити перебування у нас ЧФ РФ строком, визначеним міжнародними договорами. А це, щонайменше, до 2017 року, а далі як вийде.

До речі, певну солідарність з регіоналами висловили і законодавці від Компартії України. Члени фракції комуністів зареєстрували у парламенті проект постанови з вимогою відставки нинішніх виконувачів обов’язків міністрів — оборони і закордонних справ. Головна причина, як вказується в документі, — дозвіл цих високопосадовців «на висадку на території України іноземних військових підрозділів». Натомість однопартійці глави зовнішньополітичного відомства Бориса Тарасюка із Народного руху України засуджують цю позицію лідерів Компартії і деяких інших партій як таку, що не сприяє зміцненню авторитету країни.