Про «конституційносудові» задумки глави держави, роль «сумнівно демократичної» опозиції та деякі інші актуальні для нинішнього політикуму версії подальшого розгортання політичних подій говорили учасники «круглого столу» на тему «Новий парламент і його роль у реформуванні політичної системи України», що вчора відбувся у Києві.

Інформагентства охоче цитують одного з чільників Верховної Ради минулого скликання, а нині члена найменшої парламентської фракції комуніста Адама Мартинюка, який заявив, що сформований Конституційний Суд потрібний Президенту України для скасування політичної реформи. Посилаючись на добре відомий недавній історичний досвід, коли Леоніду Кучмі було ввімкнено конституційносудове світло для третього балотування у президенти, він припустився думки, що й новий суд може сказати те, «чого від нього хочуть».

З другого боку, комуніст сумнівається у рішучості нинішнього глави держави розпустити парламент у разі невчасного створення парламентської коаліції і прогнозує можливість виконання нинішнім Кабміном своїх обов’язків протягом... п’яти років, тобто до нових виборів.

Недавніх історичних аналогій не уникнув й інший опонент чинної виконавчої влади — «регіонал» Євген Кушнарьов. Він також навів приклад із чудово відомих йому часів керування державою Леонідом Кучмою, коли «посади продавалися, і капітал установлював свої правила гри» — своєму колишньому патрону новий лідер нової сили закинув докір, мовляв, якби Кучма думав не про третій президентський термін, то за два роки до завершення свого правління міг би запровадити політреформу і вивести країну на рівень демократії. А коли той гальмував політреформу, то й нинішньому главі держави таке властиве — зробив висновки депутат від Партії регіонів.

Зі свого боку, опонент нинішніх опозиційно налаштованих до «помаранчевої» влади парламентаріїв звернув увагу на «якість» опозиційної сили. «Це добре, що опозиція буде численною і матиме 186 голосів», —зауважив бютівець Володимир Полохало, маючи на увазі фракцію Партії регіонів. Але чи може, запитував він, ця сила бути по-справжньому цивілізованою і демократичною, якщо позаторік ПР була «типовою авторитарною партією». Тож депутат наголосив на негайній потребі прийняти закон про опозицію.